Belföld

Vidnyánszky is megtölti a Nemzetit

Vidnyánszky Attila (Vidnyánszky Attila)
Vidnyánszky Attila (Vidnyánszky Attila)

A Nemzeti Színház közzétette a 2013–2014. évad bemutatóit. A szeptember 27-i nyitóelőadásra, Tamási Áron Vitéz lélek című darabjára minden jegy elkelt, a többi előadásra augusztus 21-étől lehet megváltani a bérleteket, illetve a jegyeket.

A Nemzeti Színház közzétette a 2013–2014. évad bemutatóit. A Vitéz lélek mellett műsoron szerepel még egyebek mellett a Claudel és Honegger Johanna a máglyán című művéből készült előadás és Witold Gombrowicz Operett című darabja is. A János vitéz – amellyel a korábbi tervek szerint nyitottak volna – márciusi bemutató lesz, de színpadra viszik Gorkij Éjjeli menedékhely című színművét, Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát is.

Íme a lista, a dátumokkal:

Tamási Áron

Vitéz lélek

Bemutató: 2013. szeptember 27., Nagyszínpad

 

Ion Luca Caragiale

Zűrzavaros éjszaka

Bemutató: 2013. október 19., Gobbi Hilda Színpad

 

Paul Claudel – Arthur Honegger

Johanna a máglyán

Bemutató: 2013. november 29., Nagyszípad

 

Pilinszky János

KZ Oratórium

Bemutató: 2014. január 27., Gobbi Hilda Színpad

 

William Shakespeare

Ahogy tetszik

Bemutató: 2014. február 7., Nagyszípad

 

Petőfi Sándor

János vitéz

Bemutató: 2014. március 7., Nagyszínpad

 

Galambos Péter – Kovács Cohner Róbert

Boldogságtöredék

Bemutató: 2014. március 22., Gobbi Hilda Színpad

 

Weöres Sándor

Psyché

Bemutató: 2014. április 26., Gobbi Hilda Színpad

 

Witold Gombrowicz

Operett

Bemutató: 2014. május 16., Nagyszínpad

 

Maxim Gorkij

Éjjeli menedékhely

Bemutató: 2014. június 8., Kaszás Attila Terem

Vidnyánszky Attila, aki hétfőn foglalta el a direktori széket, előzőleg a közrádiónak azt mondta: a korábbiaktól eltérően kinyitják a színház kapuit, az egész nemzet teátrumává teszik. Ennek eszköze a szoros együttműködés kialakítása vidéki és külhoni színházakkal, valamint városokkal is. A Nemzeti Színház igazgatója szerint ez vendégjátékok, ünnepek, események közös kitalálását és megszervezését jelenti. Az első turnék Debrecenbe, Beregszászra és Szentpétervárra indulnak.

A volt debreceni színházigazgató úgy vélte, hatalmas szakadék tátong a vidéki és a fővárosi teátrumok között, így az előbbiek számára „rettenetesen fontos” esemény lesz, amikor a Nemzeti Színházban játszhatnak majd. Ezen felül a nagy, vidéki színészek jubileumát is a Duna partján fogják megünnepelni. A határon túli és vidéki színészek rendszeresen szerephez jutnak majd, illetve a nemzetiségi színházak is lehetőséget kapnak – tette hozzá. Az első esemény a szerb színjátszás megünneplése lesz, amely 200 évvel ezelőtt a Nemzeti Színházban, Magyarországon indult el. Lesz külön roma program is, de erről részleteket nem árult még el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik