Belföld

Díjeső jöhet: Alföldi és Stohl versenyben

alföldi róbert (alföldi róbert)
alföldi róbert (alföldi róbert)

Nyilvánosságra hozták a színikritikusok díjára jelölteket.

A Színházi Kritikusok Céhe 33. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A tagok kilencven premier megtekintése után voksolhatnak. A 15 kategória mindegyikében három jelölt verseng, s hogy közülük ki kapja a díjat, az szeptember 22-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában derül majd ki.

Itt hozzák nyilvánosságra az életműdíjas kilétét is: a díjat korábban Törőcsik Mari (2011) és Senkálszky Endre (2012) vette át. A közönség számára is nyitott est rendezője Gergye Krisztián rendező-koreográfus lesz.

A szavazatok összesítése alapján három fővárosi színház áll a képzeletbeli dobogón: a Nemzeti Színház 12, a Katona József Színház 7, az Örkény Színház 5 jelöléssel. A legjobb férfi főszereplő díjára Alföldi Róbert, Fekete Ernő és Stohl András, a legjobb női főszereplő díjára Básti Juli, Csákányi Eszter és Eszenyi Enikő nomináltak.

A legjobb előadások között az Angyalok Amerikában (Nemzeti Színház), A nagy füzet (Szkéné – Forte Társulat) és A nép ellensége (Katona József Színház) versenyez, a legjobb zenés-szórakoztató kategóriában a Liliomfi (r. Mohácsi János), a Kőműves Kelemen (r. Alföldi Róbert) és az Illatszertár (r. Puskás Tamás).

Orlai Tibort produceri tevékenységéért, a közelmúltban elhunyt Mátyás Irént a Zsámbéki Színházi Bázis megalapításáért különdíjra jelölték a kritikusok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik