Kultúra

Az este, amire 15 éve várok

Ugye mindenkinek van egy álma. Nekem a Blur lett az, még az előző évszázadban. És most valóra (élő koncertélményre) válik.

Magyarországon a kilencvenes években nem sokat lehetett érezni abból a könnyűzenei háborúból, ami Angliában zajlott a Blur és az Oasis között. Dalaik sem igazán jutottak el hozzánk, talán az Oasisnek jobban sikerült átugrania a hazai ingerküszöböt, míg a Blurt a legtöbben a Fifa ’98-ba bekerült Song2, az az a woohoo-s dal miatt ismerték.

Részemről a képzeletbeli korona a Blurnek járna leginkább azért, mert az egyik legtöbb arcú zenekar,és persze itt nem a tagok számára gondolok. Meg ha akarnának sem tudnának ennél britebbek lenni, természetesen a szó pozitív értelmében. Nem véletlen, hogy minimum másfél évtizede vágytam rá, hogy eljöjjenek végre Magyarországra.

A fiúk kicsit pimasz, kicsit nyers, és rögtön a fejedben ragadó, önkéntelenül dúdolgatásra késztető dallamokkal kezdték. Jó példa erre a There’s no other way is, aminek a klipjét már csak az énekes frizurája miatt is érdemes megnézni, vagy a Chemical World, de ebből a korszakból a legkarateresebb az alább megtekinthető For tomorrow.

Aztán jött a Parklife album, ahol kezdeti szemtelenségükből és humorukból mit sem veszítve összehozták a világ egyik legjobb nyaralós himnuszát, a Girls and Boyst, de ezen a korongon van a gyönyörű, francia szöveggel is megbolondított To the End is. Nekem az örök kedvencem az End of the century lett, ezt is csak ajánlani tudom a “blurkezdőknek”.

Aztán ezt a vonalat tökéletesítették a Great Escape-pel, A koncertekfelvételek tanúsága szerint a legfelemelőbb élményt nyújtó The Universallal, vagy a fricskázó Charmless mannel, melynek főhőséhez hasonló figurát szerintem mindenki ismer. A pálma innen a Country House-é, lehet, hogy azért, mert ebben hangzik el, hogy I’m a professional cynic, but my heart’s is not in it. (azaz nyersfordítva hivatásos cinikus vagyok, de nem szívvel lélekkel teszem)

Ezután jött a kicsit már beborulósabb, zeneileg összetettebb korszakuk, ami nem jelenti azt, hogy nem csináltak már több ugrálós slágert, hisz éppen a már emlegetett Song2 is ekkor készült. Az utolsó videóklip is ekkoriból való, és az egyik valaha forgatott legaranyosabb ebben a műfajban, szóval hajrá, tessék megnyomni a play gombot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik