Kultúra

Három buli, amiért kockáztatjuk a hőgutát

sziget-koncert(960x640).jpg (sziget, koncert)
sziget-koncert(960x640).jpg (sziget, koncert)

Vannak koncertek, melyekre a legnagyobb hőségben is egyszerűen bűn lenne nem elmenni. A mai napon három ilyet ajánlok a Szigeten, videókkal.

Igaz, már két napja benépesült a Hajógyári, és árad a zene mindenfelől, de igazán ma indul be a nagyüzem a fesztiválon. Így kezdőembernek is vehetjük Alex Clare-t, ő lesz ugyanis az első fellépő a Nagyszínpadon. A 27 éves énekes fülbemászó dallamokkal, és táncolásra ingerlő ritmusokkal összerakott zenéje miatt, biztos, hogy elmegyek legnagyobb melegben, délután négykor kezdődő koncertre. Azt már nem garantálom, hogy ugyanúgy végigugrálom, mint a csodás tegnapi Quimby koncertet. Bár ha beizzítják a közönség felett elhelyezett vízcsapokat, még akármi is lehet.

Szintén kicsit barátságtalan időpontban lép fel a második favoritom, a barcelonai La Pegatina. Nálam már azzal nyert ügyük van, hogy katalánok, a világ egyik legaranyosabb nyelve ugyanis az övék: francia és spanyol keverékéből, némi olasz beütéssel, élmény hallgatni. A katalán rumba kategóriába sorolt zenéjük meg mintha Che Sudaka és Manu Chao házasságából született volna (legalábbis ők e műfaj itthon legismertebb képviselői).

A csapat (és otthoni közönsége) számára nem lehet szokatlan a 40 fokos hőség, szóval a negyed hétkor a Világzenei színpadon kezdődő koncerten nem várunk kevésbé pörgős és vidám muzsikát, mint amit a Youtube-on talált másfél órás bulijukon láttam. Borítékolható, hogy ezt sem ússzuk meg táncolás, vagy legalábbis arra emlékeztető mozdulatok nélkül.

És még naplemente előtt színpadra áll mai harmadik ajánlatom a Flogging Molly. Nem először lépnek fel Magyarországon, nekem élőben még nem volt hozzájuk szerencsém. Ha valaki nem tudná belőni őket, amit mindenképp tudni érdemes, hogy még 1997-ben alapította a csapatot Dave King egy hollywoodi ír kocsmában, és pár éven belül a világ első számú kelta punk együttesévé nőtte ki magát. Benne van az ír zene életszeretete, mókássága és a punk energiája, szóval ne egy csendes-ülős koncertre számítsatok. Ráadásul nekem ez lesz az idén tovább bővített A38-as sátorban az első koncertem. Azt mondják nagyobb lett, mint a Papp László Sportaréna. Na, erre is kíváncsi leszek.

Még egy tipp, ami nem zenei: a hozzám hasonlóan felnőni nem kívánók ki ne hagyják este hétkor a lufireptetést a Nagyszínpad előtti téren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik