Kultúra

Az illetékbélyegekről, -díjszabásról kicsit másként

Az átlagemberek nem kedvelik, hiszen pénzkiadással jár, egyeseknek azonban gyűjtőszenvedélyük tárgyai az illetékbélyegek. Szombaton Hodobay Andor, a téma elismert hazai szaktekintélye tart előadást a magyar illetékdíjszabás első 100 évéről a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Még márciusban az Internetes Bélyeggyűjtő Közhasznú Egyesület, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum  filatéliai előadássorozatot indított mintegy ismeretterjesztő céllal, a bélyeggyűjtés népszerűsítése érdekében.

A sorozat most következő előadásán, augusztus 10-én, szombaton 14 órakor a magyarországi illetéktörténet 1850-től kezdődő első száz évét mutatja be Hodobay Andor, az illetékdíjszabás elismert hazai szaktekintélye, a BFMK II. emeleti termében.

Az érdeklődők megismerhetnek néhány különleges, ma már ismeretlen illetéket, úgymint a hírlapilletéket, játékkártya illetéket, vagy a számlailletéket, ugyanakkor áttekintést kaphatnak arról, hogyan számították ki az egyes illetékek mértékét, illetve hogyan rótták le a kiszabott járulékokat.

Az előadó, Hodobay Andor nemrég megjelent, A bélyeg- és jogilletékek változása Magyarországon 1850. november 1-től 1950. december 31-ig című könyvét is bemutatja a BFMK-ban. A hiánypótló könyv kitűnő összefoglaló szakirodalom az illetékbélyegek gyűjtőinek, egyszersmind a magyar jogásztársadalom, és minden érdeklődő számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik