Kultúra

Stephen King nem él búra alatt

A legendás írót nem zavarja, ha a tévében nem pont a saját történetét látja viszont.

A Stephen King-adaptációk megszámlálhatatlanul ontják el a mozikat és a televíziót (oké, annyira nem megszámlálhatatlan, sőt a Vulture még sorrendet is fel tud állítani), legutóbb például az Under The Dome, vagyis A búra alatt (ami igazából A bura alatt, de ezen ne vesszünk össze) premierje robbantott akkorát (egy 13 milliósat) az NBC-n, amire 20 éve nem volt példa.

King legendásan változatos (nem) történeteinek rajongói pedig már most kikérték maguknak, hogy ők nem is erre számítottak, amire az író – aki maga is részt vett a munkálatokban – egy a honlapján közzétett nyílt levélben és persze mindenféle fronton (kell a sorozatnak a reklám) reagált.

A lényeg King szerint – és ebben igencsak igaza van a mesternek – egyszerű: azt mondja, hogy ha a televíziós adaptáció betűről betűre követné a könyvet, akkor oda lenne a meglepetés és azok, akik olvasták a könyvet már a sorozat bemutatója előtt ismernék a befejezést. Igaza van? Naná.

Az alkotók egyébként személyesen kértek engedélyt a változtatásokra az írótól, ugyanis az Under The Dome-sorozat (ami jó eséllyel Magyarországra is megérkezik majd, egy pletyka szerint valamelyik TV2-es kézben lévő csatornára) a könyvvel szemben nem hetek, hanem több hónap történését dolgozza fel, többek közt ezért is volt szükség arra, hogy új történetszálakat tegyenek a bele. S, ami a legfontosabb, a Chesters Millre ereszkedő láthatatlan búra sem ugyanazon okból ereszkedett a városra, mint a könyvben, így az azt ismerőknek is megéri nézni a sorozatot, hiszen lesznek itt még meglepetések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik