Kultúra

Meghalt Gary David Goldberg

Gary David Goldberg (Gary David Goldberg)
Gary David Goldberg (Gary David Goldberg)

A nyolcvanas évek nagysikerű tévésorozata, A családi kötelékek alkotójának halálát agydaganat okozta. Pár nappal 69. születésnapja előtt a kaliforniai Montecitóban hunyt el szombaton.

Goldberg további tévésikerei közé tartozott a kilencvenes évek végén elindult Kerge város, amelyben A családi kötelékek után ismét együtt dolgozott Michael J. Foxszal.

“Teljes szívemből veszek búcsút mentoromtól, jóakarómtól, kollégámtól, második apámtól és szeretett barátomtól. Rendkívüli tehetsége és nagylelkű szelleme annyi embert megérintett. Gyökeresen megváltoztatta az életemet” – fogalmazott Fox hétfői közleményében.

Több népszerű játékfilm is fűződik a nevéhez, köztük a Drága papa, 1989-ből, amelyben Jack Lemon és Ted Danson alakította a főszerepeket, a Viszlát család, viszlát szerelem! 1995-ből vagy a Kutyátlanok kíméljenek! 2005-ből.

Goldberg a hetvenes években kezdte televíziós karrierjét. Az 1982-ben indult A családi kötelékek hőse egy fiatal republikánus üzletember, Michael J. Fox volt, akinek szülei még a hippikorszakban váltak baloldali gondolkodású felnőtté és vállaltak gyerekeket.

Mint Goldberg egyszer elárulta: a szülőket voltaképpen magáról és feleségéről mintázta. A sorozat hatalmas sikert aratott, Foxból sztárt csinált, Goldberg pedig a filmvilág fontos szereplője lett.

Pályafutása során Goldberg két Emmy-díjat, két Golden Globe-díjat és egy Peabody-díjat kapott munkáiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik