Kultúra

Magánszínházat adna a kormány Alföldinek

Alföldi Róbert (Alföldi Róbert)
Alföldi Róbert (Alföldi Róbert)

Állandó fővárosi játszóhelyet adna jövő évtől a kormány a Nemzeti Színház éléről távozó Alföldi Róbertnek és társulatának – értesült kormányzati forrásból az Origo.

A portál úgy tudja, a tavaly felszámolt Budapesti Kamaraszínház egy éve üresen álló Asbóth utcai Shure stúdióját, illetve Ericsson Stúdióját adnák Alföldiéknek. Emellett indulásként 100-150 millió forinttal támogatnák az előadóhelyek felújítását, illetve fedeznék az egyéb költségeket, valamint azt sem kizárt, hogy működésre is kapnának havonta egy bizonyos összeget – részletezte a forrás.

A kezdeményezést állítólag Balog Zoltán erőforrás-miniszter mellett a miniszterelnök is támogatja. Orbán Viktor szerint ugyanis Alföldi tehetséges, van kereslet a művészetére, és „hagyni kell működni, ami jól működik”. Többen ugyanakkor arra a szempontra is felhívták a figyelmet, hogy „Alföldi szája be lesz fogva, ha kap egy színházat, és nem kelti a kultúrkampfos panaszkodásaival rossz hírét a kormánynak.”

Az Origo szerint a miniszterelnök hosszú távon az állami finanszírozás helyett inkább magánszínházi sorsot szánna az új helyszínen Alföldinek és társulatának, hasonlóan Németh Kristóf Játékszínéhez.

A tárgyalásokat kormánypárti képviselők szerint ősszel kezdhetik újra, de a végleges döntést nagyban befolyásolja majd, hogy Alföldi milyen magartást tanúsít a Nemzetiben a hamarosan kezdődő átadás-átvétel során.

Eszenyi: Evidens, hogy Alföldi Róbert a Vígszínházban rendezzen

Robi az egyik legjobb magyar rendező, előbb-utóbb vissza kellett, hogy térjen a bölcsőjébe; evidens, hogy rendezni fog a Vígben – mondta a Magyar Narancsnak adott interjújában Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója.

„Nekem az az érdekem, hogy tehetséges, kiváló rendezők rendezzenek a Vígszínházban – és én közéjük sorolom Vidnyánszky Attilát is. (…) Nagyon elszomorít a kialakult helyzet, és azon vagyok, hogy legyen most már nyugalom és béke, csináljunk jó előadásokat, és csak művészi, ne politikai szempontokat mérlegelve hozzunk döntéseket” – utalt a Nemzeti Színház körüli történésekre Eszenyi.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik