Kultúra

Elindul a magyar nyelvű európai hírcsatorna

Csütörtöktől már magyar nyelven is fogható az európai hírtévé, a Euronews (EN).

A 13 nyelven készülő hírműsor már eddig is ott volt a nagyobb kábelszolgáltatók repertoárján, de mostantól magyar újságírók által készített, magyar nyelvű hírfolyamot nézhetünk, 24 órában. Szerdától a weben, csütörtöktől tévén is elérhető lesz a műsor.

Valószínűleg az EN magyar nyelvű hírfolyama lesz az a hírműsor idehaza, amellyel szemben nincs semmiféle belpolitikai elvárás. A stábot kizárólag szakmai szempontok alapján választotta ki a lyoni székhelyű európai hírcsatorna, a főszerkesztő (irodavezető) személyéről nem a pártok egyeztettek, hanem a Euronews főnökei. Ennek megfelelően a csapat összetétele is elég színes: dolgozik itt ex Echo Tv-s, népszavás, Hír Tv-s kolléga, sőt, a Hír24 egyik munkatársa is bekerült az irigyelt harmincfős csapatba. A válogatás többfordulós volt, akiknek sikerült, már Lyonban pallérozódnak – mondta el a Hír24-nek Kert Attila főszerkesztő. A TV2 Tények egykori főszerkesztője és a Magyar Televízió volt hírigazgatója, akit több lehetséges jelölt közül választott ki az európai hírcsatorna, azt mondja: főnökként nem kívánhatna magának ennél ideálisabb csapatot.

Eddig minden adást Franciaországból sugárzott a csatorna, az év elején indult görög nyelvű hírfolyam volt az első, amelyiket más nyelvterületen készítettek. A magyar lesz a második. Egyelőre Lyonban tanulja a csapat a euronews-os munkamódszert, ami nem is egyszerű egy 13 nyelven sugárzó hírcsatornánál. Ha minden jól megy, itt tanultuk meg, és egy darabig még innen is dolgozunk, hogy a magyar szerkesztőség valóban egyenrangó tagja legyen a nemzetközi csapatnak., ha elkészül a stúdió.

„A Euronews a világról és benne Európáról szól. Minden szerkesztőség ugyanabból a nyersanyagból dolgozik. Aki már látta, az tudja, hogy az eseményeket, sztorikat európai nézőpontból dolgozzák fel. Ugyanakkor mindig igyekezni fogunk megtalálni a magyar vonatkozásokat, vagy azokat a részleteket, amelyek a magyar nézőknek különösen érdekesek lehetnek” – mondta Kert.

„Magyarországi hírek? Azok is lesznek, de csak ha Barcelonában vagy Ankarában is érdekelheti a nézőket. Vagyis a belterjes belpolitikai csatározásokról szóló híradásokat nem itt kell keresnünk, de az elképzelhető, hogy Magyarország és Brüsszel vitái gyakran lesznek terítéken. Remek lehetőség ez arra is, hogy az EN 400 milliós közönsége számára megmutassunk valamit Magyarországból, és egy-egy vita esetén rávilágíthassunk a külföldről esetleg nehezebben érthető magyar álláspontra is” – tette hozzá Kert Attila.

„Elképesztően jó csapat dolgozik itt Lyonban – mondja Kert. – Kiváló szakemberek. Először furcsa is volt, hogy ha elakadunk valahol egy sztoriban, akkor nem a Wikipédián kell keresgélnünk az adatok után, hanem, ha mondjuk a spanyol király lányának balhéjáról van szó, akkor a spanyol kollégát kérdezzük, az iráni választásokról pedig a perzsát.”

A Euronews Európa legnézettebb hírcsatornája, ezzel együtt idehaza valószínűleg nem lesz ott a legnézettebb csatornák között. Az viszont biztos – ismerve a honi kínálatot –, hogy a legszínvonalasabb tájékozódási forrás lesz magyar nyelven a világ dolgairól.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik