Kultúra

Kortárs Művészeti Fesztivál: 10 nap, 33 program, 22 helyszín

Nemzetközi Művészkönyv Kiállítás, premierek, NépTáncSzínház, koncertek és Jam-Bory-Vár kisfesztivál is szerepel a 14. Kortárs Művészeti Fesztivál programjai között. A tíznapos program alatt 22 helyszínen, 33 féle programmal, 38 alkalommal, összesen 48 produkció várja a kortárs művészetekre fogékony közönséget a legfiatalabb korosztálytól a legidősebbekig.

Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár –Deák Gyűjtemény igazgatója elmondta: „ A kortárs művészetek szinte minden területének igyekszünk teret és lehetőséget adni a bemutatkozásra. A szervezők, alkotók munkájának és a szép számú közönségnek köszönhetően kisebb-nagyobb közösségek kovácsolódtak az évek folyamán. Egyre többen érzik, hogy a kortárs élet megszervezése, befogadása fontos feladat. Ebben a fehérvári kulturális intézmények élen járnak.” Szűcs Erzsébet kiemelte azon szakemberek, lelkes szervezők heroikus munkáját is, akik mögött nem áll intézmény. Az elmúlt 15 éves munka nagy eredménye, hogy meg tudták tartanai az általuk teremtett szellemi produkciót. – tette hozzá.

Idén mintegy 220 művész 330 alkotása tekinthető meg az V. Nemzetközi Művészkönyv Kiállításon, amely május 18-án, szombaton nyílik meg két helyszínen. Kovalovszky Márta művészettörténész, a kiállítás főszervezője elmondta, a Szent István Király Múzeum 1987-ben rendezte meg az I. Nemzetközi Művészkönyv Kiállítást. A beérkezett közel 400 művészkönyv kitűnő áttekintést nyújtott a műfajról, megjelentek mindazok az áramlatok, amelyek a művészkönyv jelenét meghatározták, de képet adtak a világban jelenlévő művészeti-vizuális gondolatokról és törekvésekről is. A kiállított művekből a művészek 240 alkotást ajándékoztak a múzeumunknak. Így alakult ki az ország első múzeumi művészkönyv-gyűjteménye, amely folyamatosan gyarapodik, jelenleg mintegy 1500 munkát tartalmaz (körülbelül 60 magyar és 500 külföldi művész alkotását), melyeket főként az alkotók ajándékoztak a múzeumnak.

Idén 224 alkotó 324 műve szerepel a kiállításon. Izinger Katalin, a Szent István Király Múzeum Kiállítási Osztályvezetője, művészettörténész hozzátette, az idei évben két helyszínen állítják ki ezeket a képzőművészeti alkotásokat. A Múzeum Megyeház utcai épületében  Konrad Korabiewski (PL/DK/IS) multimédia művész performansza nyitja meg a kiállítást május 18-án, szombaton 16.00 órakor, majd a résztvevők együtt sétálnak át a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény épületéhez, ahol 17.00 órakor dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjét követően a Németországból érkező Susanne Padberg művészettörténész nyitja meg a tárlatot. A szakemberek várják az érdeklődőket, hiszen mint ajánlásukból is kitűnt, a művészkönyvek bővelkednek vizuális ötletekben és tartalomban; színesek és változatosak.

„A kulturális ünnepi asztalon olyan bőséges a kínálat, hogy mindenki talál magának megfelelő csemegét!” – foglalata össze a tíz nap programját Matuz János. A Vörösmarty Színház kreatív igazgatója kiemelte, május 21-én, kedden 19.00 órakor kezdődő programjuknak köszönhetően betekintést kaphatnak az érdeklődők a színházi világ, a színészek életébe. A Városi Képtár – Deák Gyűjtemény freskó szalonjában ugyanis felolvasószínházat tartanak. Tasnádi István: Cyber Cyrano című művét a teátrum stúdiósai olvassák fel.

NépTáncSzínház címmel mutatja be az Alba Regia Táncegyüttes legújabb produkcióját május 17-én, 19.00 órakor a Pelikán Kamaraszínházban.  Az előadás vezérfonala Müller Péter: Örömkönyv című művében keresendő, amelyben az író mesél szerelemről, családról, életről, mámorról, párkapcsolatokról, az emberi lélek és az angyalok titkairól. Eme gondolatok és bölcsességek inspirálták Majoros Róbert koreográfust, hogy „Lélektársak” című összeállításában a férfi és nő kapcsolatának „rejtelmeit” a magyar táncfolklór páros táncainak sokszínűségével hozza felszínre (fejtse meg). – mondta el ajánlójában Majoros Andor, a táncegyesület művészeti menedzsere. Az Alba Regia Táncegyüttes produkcióját megelőzően a Szívtáncot láthatja a Pelikán közönsége. Zene, tánc, szerelem, multikulturalizmus… – mindezt jelenti a „Szívtánc”, a Cimbaliband és a Fricska Táncegyüttes új produkciója.

Ősbemutatóra készül a Szabad Színház társulata. Mint azt Nagy Judit, az idén 55 éves színtársulat vezetője elmondta, Ujkéry Csaba történelmi drámáját,a Hétország fejedelmeit május 18-án, szombaton 19.00 órakor mutatják be a Tóparti Gimnázium és Szakközépiskola aulájában. Az ősbemutatón jelen lesz a darab szerzője is.

“Vagy találunk ott utat, vagy építünk egyet – vallotta Hannibal. Mi e mottó alapján lélektől lélekig építünk utat!”-  kezdte ajánlóját Óvári Edit. A 6Ház programjai közül kiemelkedik a „Lélektől lélekig” A Szabadművelődés Háza kisfesztiválja, amely május 23-án, csütörtökön 16.30 órakor kezdődik. Az eseménysorozat elején festett kövekből, kavicsokból, törmelékekből a résztvevők közösen építenek utat a tó partján.  „Elhagyott keringők” címmel különleges fotókiállítás installáció is nyílik. Az Élőkép vizuális színházi alkotóműhely Menyegzők című produkciója 18.00 órától látható, majd a Drumses együttes keleti hangzásvilágot és hangkeltő eszközöket szólaltat meg és további egzotikus hangszereket mutat be Lendvai Tibor. A programokat 21.00 órától tóparti lazulás zárja a MéhKasAulával, az égi látványosságok kedvelőinek ugyancsak kilenctől kezdődik a Terkán Lajos Csillagvizsgáló bemutatója.

A Kortárs Művészeti Fesztivál legnagyobb eseménye minden évben a MéhKasAula és a Bory-vár közös szervezésében zajló, az egész várat elfoglaló összművészeti piknik. Szepesi Imre, a MéhKasAula Kulturális Egyesület elnöke rövid tájékoztatójában elmondta, a 15. Jam-Bory-Vár kisfesztivál idén is gyerekprogrammal indul. Május 25-én, szombaton 16.30 órakor a Bélaműhely különleges, saját készítésű hangszerei nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is izgalmasak. A Csaknekedkislány tánczenekar koncretjét követően 18.00 órakor nyílik meg hivatalosan a program, majd egy különleges hibaista kiállítás részesei lehetnek a jelenlévők.  A Zombori zenekar vendégzenészek közreműködésével mutatja be Megbolondult a világ című lemezét. 20.00 órakor a Prospero Színkör improvizációs előadása, a Stílus- és helyzetgyakorlatok következik, majd a Korai Öröm lép színpadra, 22 órától pedig Molnár Hajnalka és a PirKompánia tűztánc és zsonglőr egyesület kápráztatja el a közönséget. A kiemelt programok mellett számos egyéb rendezvény is zajlik a várban, amelyet sötétedés után a MéhKas Dia Projekt fest meg fénnyel. Záróra után a Bory-vártól az Alba Volán különbuszai díjtalanul szállítják át a közönséget a városközpontba. Rossz idő esetén a kisfesztivált A Szabadművelődés Házában rendezik meg.

A sajtótájékoztató végén Brájer Éva alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a fesztivál megtalálta a helyét a városban. „Minden évben nagyon várom a fesztivál programjait, hiszen szabad, izgalmas újszerű előadásokban, kiállításokban bővelkedik. Igazi izgalmas, kulturális csemege, ahol minden korosztály megtalálja a kedvére valót. Az önkormányzat minden évben támogatja a kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek helye van a székesfehérvári kulturális élet palettáján.” – hangsúlyozta Brájer Éva. Az alpolgármester végül mindenkit arra biztatott, lehetőleg minél több programon vegyen részt a következő tíz napban.

A 14. Kortárs Művészeti Fesztivál részletes programja megtalálható ezen az oldalon.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.