Kultúra

Janikovszky Évára emlékeznek az Agórában

Janikovszky Éva (Janikovszky Éva)
Janikovszky Éva (Janikovszky Éva)

A szegedi születésű Kossuth-díjas írónő, Janikovszky Éva halálának 10. évfordulója alkalmából életét és munkásságát bemutató vándorkiállítás nyílik a Szent-Györgyi Albert Agórában.

A programok sorát a Grimaszk színjátszó csoport Janikovszky Éva Cvikkedli című novellája alapján készült Cilinder című előadása nyitja meg a földszinti kamarateremben. Délelőtt fél 11-kor emlékkiállítás nyílik az I. emeleti kiállítótérben. A tárlatot megnyitja: Janikovszky Éva fia, a Móra Kiadó elnök-vezérigazgatója, Janikovszky János.

A május 11-ig megtekinthető kiállításon az idegen nyelvű könyveken, grafikákon kívül megtalálhatók az író kevésbé ismert fotói, írógépe, díjai, gyerekkori naplóinak részletei, a Bertalan és Barnabás című művéből készült bábelőadás kellékei és az Égigérő fű című filmmel kapcsolatban fellelhető képek.

Délelőtt 11 órakor a földszinti kamarateremben kezdődik Horváth Lili színésznő vetítéssel, felolvasással, rajzzal fűszerezett interaktív gyermekprogramja Janikovszky Éva Ha én felnőtt leszek című műve alapján.

A családi nap alkalmából a látogatók az író életével kapcsolatos filmet láthatnak, amely fotókat, riportrészleteket, illetve az MTV által ritkán sugárzott animációs filmrészleteket tartalmaz.

A családi szombat időtartama alatt a Játéksziget ingyenesen látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik