Kultúra

Inzulininjekció és cukorbetegség egy új magyar mesekönyvben

Ha kíváncsi hol van Patagónia és milyen lény lesz a kentaurok és a pagazusok keverékéből, akkor lapozza fel a Szárnyak és paták című mesekönyvet.

Sok a bizonytalanság, előítélet és félelem mielőtt egy cukorbeteg gyermek óvodába kerülne. Legtöbbször csak burkoltan utasítják el a szülőket, amikor kiderül a betegség. Azért, hogy segítséget nyújtsunk a szülőknek és az intézményeknek, úgy gondoltuk, megjelentetünk egy mesekönyvet – mondta Erős Antónia az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója egy szerdai sajtótájékoztatón.

A Szárnyak és paták nem a cukorbetegségről szól, de a történet egyik mellékszereplője, Glu cukorbeteg, akit semmi nem állíthat meg abban, hogy megvalósítsa álmait. A fantasztikus feltaláló kisfiú korántsem visszafogott, amikor csibészségről, versenyszellemről, amolyan “kissrácos” dolgokról van szó, miközben a rendszeres vércukormérés és inzulinbeadás is természetes részei mindennapjainak.


Fotó: Hír24

A könyvből kiderül, hogy léteznek pegaurok, akik minden bizonnyal a jól ismert pegazusokl és a patás kentaurok kereszteződéséből alakultak ki. Mellesleg a felhők fölött laknak. A Szárnyak és paták szerzője Finy Petra, az illusztrációkat Herbszt László grafikus készítette, a könyv kiadója pedig a Kolibri Kiadó.

Elfogadás

Glu történetén keresztül érthetőbbé és jobban átélhetőbbé válik, mit jelent gyermekkorban a diabétesz. A könyvvel az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden gyerekes családhoz szólni szeretne, mivel a cukorbetegség sajnos egyre több kisgyermeket érint. A könyv célja segíteni a tévhitek eloszlatását, a diszkrimináció csökkentését és az elfogadást a másság iránt.

Az 5 év feletti gyermekeknek szóló könyv a létrehozók szándéka szerint eljut majd nagyon sok óvodába és iskolába is. A történetet Mundruczó Kornél Proton színháza, alakalmi óvódás segítőivel keltette életre a könyvbemutatón.

A fent említett Glut, a 11 éves cukorbeteget Lászlófy Ábel személyesíti meg. Azt mondja, a mindennapi inzulinozás nem jelent gondot számára, már megszokta. A fiú versenyszerűen vitorlázik, így évente legalább húsz-húsz alakalommal száll vízre itthon és külföldön is, ezért saját magának kell észben tartania cukorszintje mérését. A fiú egyik álma, hogy ha megnő, kijusson testvérével az olimpiára.


Illusztráció a könyvből

Ábel csak egy a másfél millió beteg közül, akik hasonló cipőben járnak. Családtagjaink vagy ismerőseink között legtöbbször van legalább egy olyan személy, akit érint a betegség. Szomorú tény, hogy a világon öt másodpercenként megbetegszik valaki cukorbetegségben, és minden tízedik másodpercben meghal valaki valamilyen, a cukorbetegséggel összefüggő ok miatt. A diabétesz amellett, hogy az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség, ráadásul a szívinfarktus, az agyvérzés és a rák mellett a negyedik vezető halálok.

Egy Csepp

Az Egy Csepp Figyelem Alapítványt Erős Antónia hozta létre 2005-ben azzal a céllal, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget és annak veszélyeit. Erős Antónia 1995 óta cukorbeteg, inzulinnal kezeli magát. Azt vallja, hogy lehet élni egészségesen cukorbetegen is, csak be kell tartani a szabályokat: egészségesen táplálkozni, rendszeresen mozogni, ellenőrizni a vércukorszintet naponta többször és orvosi ellenőrzésre járni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik