Belföld

Botrányos kép várja a Műcsarnok új urát

Egy képzőművész Fekete Györgynek hagyott kifejezetten provokatív nyomot a Műcsarnok falain. Fekete verset írt, és felhívja a figyelmet saját ellen-naplójára.

„Fekete Györgynek hagytam tegnap egy kis ajándékot a Műcsarnok falain, hogy legyen minek örülnie, amikor egy hónap múlva átveszi a helyet” – írta Jakócs Dorottya Dorkja képzőművész a Facebook oldalán.

Mint írtuk, hamarosan a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) felügyelete alá kerül a Műcsarnok is. Az MMA előtti korszak utolsó kiállítása szombaton nyílt az alagsori teremben, a Mélycsarnokban. A Kijárat az ajándékbolton át című eseménysorozat az ismeretlen személyazonosságú, de világhírű steet art művész, Banksy életművéhez kapcsolódik. Magától Banksytől csak egy dokumentumfilm látható, amit 17 magyar “kolléga”, illetve művészcsoport által direkt erre az alkalomra készített környezetben mutatnak be.

Az egyik ilyen alkotást Jakócs Dorottya Dorkja „követte el”, s azt provokatívan, és egyértelműen Fekete Györgynek címezte.

A kép máris nagy vihart kavart. Ezzel kapcsolatban a művész vasárnap délben azt írta a Facebook-oldalára: „Nem gondoltam volna, hogy ekkora port kavar a képem. Ezt a kiállítást egy nagyon jó lehetőségnek találtam arra, hogy Fekete Györgynek saját terepén üzenhessek. Nem a közszereplés volt a célom, főleg mivel a képeimmel szeretnék kommunikálni, a retorika nem az én asztalom. A képem igazi mondanivalója nem a hit ellen szól, csupán annak szimbolikáját használja fel arra, hogy bemutassa: az a rendszer, ami a művészet szabadságába bele akar szólni, hibás rendszer. Nem vagyok sátánista, nem vagyok keresztény. Festő vagyok, aki csak kiszeretné fejezni a véleményét.”

Az MMA elnöke állítólagos net-naplója (amely valójűban egy médiahack) közben egyre népszerűbb, sőt épp ez az álnapló hívja fel a figyelmet ara, hogy az “internetes fészbúkon állítólag egy hamis naplóm terjed, Fehér György naplója néven”, ahol “sikertelenül próbálják meg utánozhatatlan erediségű stílusomat koppintani”. Az “ellen-álnaplóba” itt olvashat bele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik