Kultúra

Magyar festők a nagyvilágban

Jeney Barbara
Jeney Barbara

2012. 10. 20. 12:53

Az „Elindultam szép hazámból...” – magyar festők a nagyvilágban című kiállítás október 25-től november 7-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár aulájában.

„Ki gondolná, hogy ismert magyar művészeink éltek hosszabb ideig, gyakran életük végéig az angol királyi udvarban, Itália távoli, felfedezetlen vidékein vagy éppen az orosz cár fényes udvarában?

A Somogyi-könyvtár kiállítása azoknak a magyar művészeknek a munkásságából villant fel érdekes epizódokat, akik éltük jelenős szakaszát töltötték külföldön, akiknek gyakran távoli helyeken teljesedett ki egyéniségük, művészi útjuk” – olvasható a Somogyi-könyvtár „Elindultam szép hazámból…” – magyar festők a nagyvilágban című kiállításának kísérőszövegében.

A könyvtár gazdag művészeti könyv- és folyóirat állományából összeállított válogatás október 18-hoz, a magyar festészet napjához kapcsolódik. A 2002-ben született civil kezdeményezés Bráda Tibor, Szentgyörgyi József és Fabók Gyula festőművészek, valamint Bayer Ilona újságíró és Zsolnai Gábor művészeti író nevéhez fűződik. A dátum megválasztása Szent Lukácsra, a festők patrónusára utal: október 18. a hagyomány szerint a jeles szent ünnepnapja.

Az „Elindultam szép hazámból…” – magyar festők a nagyvilágban című kiállítás október 25-től november 7-ig tekinthető meg a könyvtár aulájában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.