j.-k(960x640)(2).jpg (j. k. rowling)
Kultúra

A kisebbek is megkapják a maguk Harry Potterét

Következő könyvét megint a gyerekeknek szánja, kicsit fiatalabb korosztálynak, mint akiknek a Harry Potter-regényfolyamot írta – jelentette be J. K. Rowling.

Az írónő szombaton a Cheltenham Irodalmi Fesztiválon beszélt a brit középosztályt bíráló, The Casual Vacancy című, felnőtteknek szóló új kötetéről. Interjújában egyúttal megerősítette a korábban felmerült találgatásokat, hogy következő munkája ismét gyerekkönyv lesz.

„Sokféle dolog van a laptopomon, köztük egy pár gyerekeknek szóló munka – egy kicsit fiatalabb korosztálynak, mint akiknek a Harry Pottert szántam –, az egyik már szinte kész van, valószínűleg ez jelenik meg a leghamarabb – mondta. – További, felnőtteknek szóló könyvekhez is vannak ötleteim, de azokkal még nem jutottam ilyen messzire.”

A The Casual Vacancyt „a brit középosztály könyörtelen sznobizmusáról és polgári képmutatásáról szóló történetként” írták le, amely kendőzetlenül ábrázol prostitúciót, erőszakot és kábítószerfüggést. A könyv már megjelenése előtt a bestsellerlisták élére került, 2,6 millió példányos megrendelésével. A kritikusok azonban vegyes fogadtatásban részesítették, egyesek szerint unalmas, mások szerint tele van szerethetetlen negatív hősökkel. Rowling szombaton azzal válaszolt a kritikákra, hogy kritikusai rosszul tolmácsolták a könyvben megjelent társadalmi nézeteit. Hangsúlyozta: mivel maga is középosztálybelinek vallja magát, ezt a társadalmi réteget ismeri a legjobban, ezért választotta regényének hőseit ebből a csoportból.

Az írónő arról is beszélt, hogy azért döntött számos problémás felnőtt szerepeltetése mellett, mert szerette volna eltávolítani azt a társadalmi megbélyegzést, amely sok tinédzsert sújt. „Sokszor megbélyegezzük a kamaszokat, és úgy tekintünk rájuk, mintha borzalmasak vagy idegenek lennének. Ez egy nagyon érzékeny korszak az életben. Ma sokkal nehezebb tinédzsernek lenni, mint az én koromban volt. Az internet áldás és átok a kamaszok számára” – mondta Rowling.

A 47 esztendős alkotó azt is megosztotta, hogy eddigi pályafutása alatt depresszióval is küzdött, számos alkalommal szorult segítségre, hogy fel tudja dolgozni a hírnévvel és gazdagsággal járó terhet. Hozzátette: az írás segít neki, hogy felülkerekedjen a depressziós időszakokon.

Élete kiemelkedő eseményeként festette le a nyári londoni olimpiát, amikor részese lehetett a megnyitó programjának. J. M. Barrie Pán Péter című művének egy részletét olvasta fel a műsor során. Rendkívüli büszkeség töltötte el, és a halálos ágyán is emlékezni fog azokra a pillanatokra – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.