Kultúra

Újabb színész nem bírta elviselni az Újszínházat

Új színház (új színház, )
Új színház (új színház, )

Most Derzsi János döntött úgy, hogy elhagyja a társulatot, ahol „kilátástalan" és „elviselhetetlen" a helyzet.

A színész hétfőn kezdett volna próbálni a Jézusfaragó ember című darabban, de „az utolsó előtti pillanatban” felmondott. „Nem lehet gyomorideggel bejárni egy munkahelyre, úgy, hogy rossz a köz-, pontosabban az életérzésed, és ahogy közelítesz a színházhoz, egyre rosszabbul vagy” – mondta el Derzsi a szinhaz.hu-nak adott interjúban. „Eddig bírtam” – tette hozzá.

Derzsi János szerint méltatlan helyzet állt elő, rossz darabokban méltatlan szerepek várnák. A színész korábban úgy nyilatkozott, hogy marad a társulat tagja, mivel nem politizál, teszi a dolgát, hiszen színész, továbbá nem is lenne hová mennie. „Ezt egy kilátástalan helyzetben mondtam. Most is kilátástalan a helyzet, csak már elviselhetetlen is. Szabad vegyérték lettem” – fogalmazott a színész.

Mint arról több ízben beszámoltunk, Dörner György igazgatói kinevezése után több művész is bejelentette, hogy távozik az (akkor még) Új Színházból. Így döntött többek között Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Galkó Balázs és Eperjes Károly is. Bár a távozók listája tekintélyes, több ismert színész érkezett a színházba.

Az Újszínházban Nyirő József Jézusfaragó ember és Csurka István Deficit című művének próbáival indul az évad. A teátrum közleménye „kulcsfontosságú” előadásnak nevezi Csurka István A hatodik koporsó című művét, amely várhatóan a szezon „húzó darabja” lesz. Fischer Ádám karmester augusztus közepén közölte: ősszel nemzetközi aláírásgyűjtést szervez, addig különböző nyugat-európai lapokban tiltakozik a hazai kulturális élet viszonyai, elsősorban A hatodik koporsó bemutatása ellen.

A darab bemutatását Tarlós István sem támogatja. A főpolgármester az atv Egyenes beszéd című műsorának múlt csütörtöki adásában arról beszélt, hogy noha Csurka Istvánnak vannak olyan darabjai, amelyeket elő kell adni, A hatodik koporsó című nem az. Jelezte: elolvasta a darabot, tartózkodik attól, hogy alkotói szempontból minősítse, ugyanakkor a végével baj van, az egy „igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást” tartalmaz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik