Belföld

Új Színház – Áprilisig dől el, ki marad a társulatban

Április 1-jéig dől el, hogy ki marad az Új Színház társulatának tagja a februári vezetőváltás után.

Pozsgai Zsolt művészeti vezető szerint várhatóan a korábbi csapat mintegy 85 százaléka tovább dolgozik a Dörner György vezetette teátrumban. Hozzátette, az elmúlt héten egyenként meghallgatták a színészeket arról, hogy mi a szándékuk, együtt akarnak-e dolgozni az új vezetéssel. Mint kiemelte, a többség maradna, a társulat körülbelül 15 százaléka esetében kérdéses a dolog – van, aki még nem döntött, és van, aki helyett az új vezetés alkalmazna mást művészi szempontok alapján.

Tájékoztatása szerint márciusban a társulat minden színésze megkapja a jövő évadra szóló ajánlatot: mely darabban, milyen szerepben számítanak rá. A színészeknek április 1-jéig kell választ adniuk, el tudják-e vállalni ezeket a feladatokat, és ha igen, milyen formában szerződnének – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a színháznak sajnos muszáj arra törekednie, hogy darabszerződéseket is kössön, mert nincs annyi pénze, hogy mindenkit állandó munkaviszonyban foglalkoztasson. Ezzel egyébként sokszor a színészek is jobban járnak – vélte Pozsgai Zsolt, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a színészek közül majdnem mindenki választhat majd a két forma közül.

Csak darabszerződést kínáltak Galkó Balázsnak, de ez az ajánlatuk már nem áll, mivel a színész eljátszotta bizalmukat, amikor az igazgatóval folytatott beszélgetését felvette a telefonjára, majd naplóbejegyzésként részleteket is közzétett belőle, ráadásul a valóságnak nem megfelelő módon – fogalmazott a művészeti vezető.

Száraz Dénesnek is darabszerződést kínáltak. Ő hétfőn kezd el próbálni Páskándi Géza Vendégség című darabjában, és a jövő évadra is szánnak neki több szerepet – mondta.

Példaként említette, hogy Tordai Terit ugyanakkor, aki eddig darabszerződéssel játszott, a továbbiakban állandó szerződéssel foglalkoztatja a színház, és nagy örömükre Derzsi János is marad a társulatnál.

Már biztos, hogy távozik Pokorny Lia: a színésznő felmondott, de április-májusban még egyes régi szerepeit játssza a színházban. Gáspár Sándor is elzárkózik egyelőre a közös munka elől, bár megkeresték szerepajánlatokkal – fűzte hozzá Pozsgai Zsolt.

A művészeti vezető tájékoztatása szerint arról, hogy új színészeket szerződtetnek-e, annak függvényében fognak tárgyalni, hogy az eddigi tagok hogyan döntenek. A színház többi munkatársával kedden kezdik a tárgyalásokat. Mint mondta, nem terveznek elküldeni senkit.

Arról, hogy a korábbi repertoárból mely darabok maradnak műsoron, illetve újra műsorra tűznek-e egy-egy előadást, szintén a későbbiekben döntenek, de április-májusban játszanak egyes, a vezetőváltás előtt bemutatott előadásokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik