Kultúra

Betett a “mamipornó” Harry Potternek

Túlszárnyalta a Harry Potter-regények eladott példányszámát az Amazon brit webáruházában E. L. James A szürke ötven árnyalata című, pillanatok alatt világsikerré vált erotikus regénye. A bestseller egyben minden idők legkelendőbb kötete lett a honlap történetében. A korábbi rekordot a Harry Potter és a Halál ereklyéi című regény tartotta.

Ha J.K. Rowlingot az elmúlt évtized irodalmi jelenségének nevezzük, akkor ebben az évtizedben láthatólag E.L. James érdemli ki ezt a címet – vélekedett Gordon Willoughby, a Kindle európai igazgatója. A szerző kötete négy hónap alatt vált az Amazon legnagyobb példányszámban vásárolt művévé, pedig a webáruház már közel 14 éve forgalmaz könyveket.

A Szürke ötven árnyalata a szerző első regénye, amely egy trilógia első része. A könyv egy egyetemista lány és egy sikeres fiatal vállalkozó szadomazochista szerelmi kapcsolatát ábrázolja. A “mamipornónak” nevezett munka iránt a világ minden táján óriási az érdeklődés 2011-es megjelenése óta. 2012 márciusától csak a brit áruházában több mint négymillió példányban kelt el nyomtatott és elektronikus változatban.

A kötet júniusban egy brit “gyorsasági rekordot” is megdöntött: papírkötésű verziója mindössze 11 hét alatt átlépte az egymillió eladott példányt.

A trilógiából a The Wall Street Journal júliusi adatai szerint angol nyelven világszerte 31 millió példányt adtak el eddig.

A filmipar is lecsapott a könyvsikerre: a Universal és a Focus Features vásárolta meg a megfilmesítés jogát.

Arról, hogyan pezsdítette fel a házaséletet, illetve milyen gazdasági hatásai is vannak a trilógiának, itt olvashat>>>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik