Kultúra

Jégkorszak 4: Vándorló kontinens [filmpremier]

Nagyszabású állatos exodus helyett kis hajótörött történet kalózokkal, és némi tinédzserkori lázadás. Motkány ide, lajhárnagyi oda, csalódást okoz a hanyagul összedobott új rész.

A motkány ténykedése nyomán megkezdődik az őskontinens feldarabolódása, ezért a jégkorszaki állatok megindulnak egy távoli földhíd felé, mely biztonságos területre vezeti őket. Kis Barackból tinédzser lett, aki legjobb barátjával, Louise-szal, a sünkutya fiúval mindig veszélyes helyekre vágyódik, ezért konfliktusba kerül apjával.

Manny, Diego és Sid, valamint rigolyás lajhárnagyija egy leszakadó jégtömbön elsodródnak a többiektől, és hamarosan a hatalmas mandrill, Beles majom kalózhajójának foglyai lesznek. Shira, a szép első tiszt párduclánytól Diego szíve megdobban.

Ahhoz, hogy a főhősök visszajussanak szeretteikhez, nem csak az ellenfelet kell legyőzni, de el kell jutniuk a Forgó-öbölbe, ahonnan az áramlat visszaviszi őket. Az úton találkoznak vészjósló szirénekkel és barátságos hörcsögökkel is, majd némi párbajozás után újra egyesül a család.

A nyár legjobban várt, gyerekeknek szóló animációja harmatgyengére sikeredett, a meglepően erős Madagaszkár 3. simán maga mögött hagyja. Miért? Összecsapott, kusza forgatókönyv, erőltetett poénok, borzalmas közhelyek bizonyítják, hogy a gyártó stúdió inkább a franchise marketingjére fókuszált, mint a történetre.

A fókuszban változatlanul a család-csorda összetartozásának fontossága áll. A címben beharangozott, izgalmas szüzsé, a nagy ősföld, Pangea feldarabolódása csak skiccszerűen jelenik meg, valójában annyit látunk, hogy az állattömörület A-ból B-be rohan egy vészesen közeledő sziklafallal a nyomában. Eddig ez az út érdekes volt, most már nem az.

A tengeren hánykolódás lenne az igazi kaland, de hiába az utalás az Odüsszeiára az ijesztő szirénekkel, vagy a kikacsintás a Rettenthetetlenre az elnyomás ellen fellázadó hörcsögökkel, ez csak az alkotók szerint vicces. Egy kézen megszámolhatóak a jó poénok, azok is jórészt a protkóját vesztett, állandóan elcsámborgó vén lajhárnagyi figurája köré csoportosulnak.

A tinédzser mamutlány-szál olyan sablonos és súlytalan, hogy csakhamar elvész az események között. A motkány sziszifuszi küzdelméből is hiányzik a fantázia, bár a film végére azért tartogatnak egy erős slusszpoént. Ami a látványt illeti, a 3D túl erős, az arcba ugrál.

Szerencsére a legjobb karakter, Sid a lajhár megbízhatóan hozza szeretetreméltóan ügyefogyott karakterét, és a nagyi méltó társa, így ők ketten megmentik a teljes gyalázattól a filmet, amit az előtte vetített Simpsons kisfilm Maggie bölcsis kalandjáról könnyedén túlszárnyal.

Kinek ajánljuk?

Akiknek elég, ha kedvenc őskori állatait láthatja, hallhatja.

Kinek nem ajánljuk?

Akiknél kicsapja a biztosítékot a banánnal etetett fogascet, a mamuttal azonos méretű majom és az ócska történet.

Ice Age: Continental Drift – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 94 perc, 2012. Korhatár: 6 év. Rendezte: Mike Thurmeier, Steve Martino. Szereplők: Geszti Péter (Sid magyar hangja), Berzsenyi Zoltán (Diego magyar hangja), Mihályi Győző (Manny magyar hangja), Kálloy Molnár Péter (Gupta magyar hangja), Bertalan Ágnes (Shira magyar hangja). Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: július 5.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik