Kultúra

A tévében: Háborúk és némi kádári romantika

Tengeralattjáró, robotpilóta, házasság, feldühített halász - és Tolnay Klári mozigépész.

20:00, National Geographic, Szigorúan titkos bevetések: A drone-ok háborúja

A drone, vagyis a drón a legújabb háborús kifejezés nekünk civileknek: robotrepülő, amellyel nehezn megközelíthető helyeken lehet támadni, olykor falvakat, esküvői meneteket lehet bombázni tévedésből – ahogy ez a háborúban már lenni szokott. Afganisztánban is bevetették, de a tálibok is válaszoltak: öngyilkos merénylőt küldtek a drónok támaszpontjára. És a tetjébe még be is jutott.

20:05, RTL Klub, Akit Buldózernek hívnak

Egy nápolyi kagylóhalászt nem jó feldühíteni, főleg, ha Bud Spencer játssza az illetőt. Ám, miután megtörtént a baj, az örökké éhes volt vízilabdázó elmegy kedvenc “csehójába, hogy benyomjon egy pofa sört”. Sajnos épp katonai ott üzekedik a rézzel, és ez számukra kellemetlen következménnyel jár. 

21:00, Filmmúzeum, U-571

Ahogy Bodoky Tamás (ma underground oknyomozó, akkor submarine-kritikus) találóan megjegyezte a Magyar Narancs hasábjain a film 2000-es premierje alkalmából: az a baj a tengetralattjárós filmekben, hogy mindegyik az elsőt utánozza, ami rögtön remekmű volt (Das Boot). Legfeljebb a látványt tupírozzák, de hát a lényeg a jármű lényegéből fakadó bezártság, s az abból fakadó feszültség, ahogy pár ember egy mozgó csőben játszik életre-halálra. Ez történik ebben a filmben is, második világháború, amerikai partok, az USA katonáinak meg kéne szerezni egy Enigma dekódert, hogy megfejthessék a német titkos üzeneteket. De ilyet csak egy német tengeralatjárón lehet találni – el kell tehát foglalni egyet. A főszerepben Bill Paxton, Matthew McConaughey, Harvey Keitel és Bon Jovi. 

21:15, Duna TV, Nem ér a nevem

Ebben a habkönnyű vígjátékban (bár a hab kissé megpunnyadt, elvégre 1961-es) Tolnay Klári, a szerény életű mozijegypénztáros (akkoriban még voltak ilyen állások) lekerül a Balatonra, és ezzel teljesen felforgatja az életét: új ruha, új haj, új smink. És persze új férfi is kéne, de aki kéne, az nem elérhető, aki meg a jó választás volna, az nem kell. Egy ideig persze, mert Kádár országában csak semmi ábrándozás a vágyak irányába – válaszd azt, aki neked a legjobb. Páger Antal, Vass Éva, Latabár Kálmán, Bessenyei Ferenc, az öreg Gózon Gyula és a fiatal Tordy Géza. 

22:30, RTL Klub, Holtodiglan

Ebben a thrillerben egy lány férjhez megy, hogy függetlenítse magát a szüleitől, ám a férje kissé más kontextusban értelmezi a Holtodiglan kifejezést…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik