Kultúra

A tévében: alapkövek

Az EB alapköve a biztonság, a földi életé a Hold, a világháború utáni Európáé W. Churchill. Róluk is esik ma szó.

20:00, Discovery Channel, EB 2012: Tervezőasztaltól a kezdőrúgásig – Biztonság
Még csak az első hét vége felé járunk, de máris számos szurkolói összecsapás történt a foci-EB-n, így fő kérdéssé lépett elő a biztonságé. Ebben a háttérelemző filmből azt ismerhetjük meg, hogy a stadionokban elhelyezett technikai-emberi eszközök hálózata hogy képes megvédeni szurkolót és játékost.

21:20, Spektrum, Világegyetem IV. – Élet a Hold nélkül
Élet a Hold nélkül olyan fura lenne, mint egy emberi test köldök nélkül. És nyilván számos fizikai paraméter, jelenség eltűnne, megváltozna a Hold hiányával – ennek jár utána ez az ismeretterjesztő film. 

22:45, Duna TV, MüpArt – Palya Bea koncert a Művészetek Palotájában
Palya Bea úgy járkál a műfajok között, olyan imponáló biztonsággal és pozitivitással, hogy amolyan zenei Midász király)nő): amibe kezd, arannyá válik. Erről tesz tanúbizonyságot ez a koncertfilm. 

23:55, m2, Winston Churchill
A 20. század egyik legbölcsebb politikusa volt, aki elismerésbe csomagolva fogalmazta meg fenntartásait a demokráciával kapcsolatban, hosszú élete ha nem is titka, de két kelléke totálisan unortodox volt (szivar-whisky), és persze a nácizmus-kommunizmus kérlelhetetlen ellensége is volt. Irodalmi Nobel-díjas, 750 képet festett, a királynő által adott hercegi címet nem fogadta el, kétszer is pártot cserélt, s ő használta először a vasfüggöny kifejezést, ugyanakkor számos vitatott történelmi esemény, köztük pl. Drezda bombázásának is ő a felelőse. Most korabeli híradófelvételek alapján kaphatunk képet életéről, munkásságáról. 

0:00, m1, Végig az úton
Az amerikai, 50-es évek második felében élő fiatalok generációjáról szól ez a film, akik (koreai) háborús veteránok már voltak, de még nem járták ki az iskoláikat – belevetik magukat ez életbe, amit még el sem kezdtek, máris el akarták tőlük venni. Mark Pellington olyan filmeket rendezett, mint a U2 3D koncertfilm – itt pedig Ben Afflecket, Rachel Weiszt, Jeremy Daviest instruálhatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik