Tudomány
nagy-hadronütköztető (nagy hadronütköztető, )

Teliholdkor az atomok is másképp ütköznek

Ughy Márton

2012. 06. 11. 09:00

Bolygónk legnagyobb kísérleti berendezése, a nagy hadronütköztető annyira érzékeny, hogy még az árapályjelenség is érvényesül.

Korábban a témában:

Annak ellenére, hogy “isteni” eredményeket ígér, az utóbbi időben kiderült, hogy a modern fizika legnagyobb kísérlete sem tévedhetetlen. Olyannyira, hogy a számítások során az esetleges emberi hibák mellett a tudósoknak figyelembe kell venni a Hold állását is – a létesítmény ugyanis annyira érzékeny, hogy égi kísérőnk vonzása is hatással van rá.

Pauline Gagnon, a nagy hadronütköztető egyik kutatójának elmondása szerint a Hold folyton változó gravitációs ereje – amely az árapályjelenségéért is felel – egyes apró alkatrészek apró helyzetváltoztatását eredményezi. Mivel a berendezés kerülete 27 kilométeres, ezek az apró elmozdulások is hatalmasnak számítanak, ha két protonnyaláb ütköztetése a cél. Éppen ezért a részecskegyorsító működtetőinek rendszeres időközönként kompenzálniuk kell a természeti erők hatását.

Azonban meglepő módon nemcsak a Holdat kell figyelniük, hanem a szomszédos Genfi-tavat is. Nem mindegy ugyanis, hogy Közép-Európának a Balaton utáni második legnagyobb területű édesvizi tavában épp milyen a vízállás, mivel a hidrosztatikai nyomás változásai is hatással vannak az alagútra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.