Kultúra

A tévében: Bud Spencer horrorban és más ínyencségek

Csillag Születik Finálé, a kölni dóm és egyéb spirituális dolgok.

16:30, m2, Vakáció a halott utcában
1979-ben még sehol nem volt Wes Craven Rémálom az Elm utcában című horrorfilmje, de a Csukás István forgatókönyvéből Palásthy György által rendezett film címe eléggé horrorízű. Pedig csak arról szól a történet, ahogy egy új lakótelep és a mellette álló, halálra ítélt kis házak (illetőleg a gyerekek és a létező szocializmus felnőtteinek) világatalálkozik. 

19:30, RTL Klub, Csillag Születik, finálé
Kezd kimerülni a magyar, már nem kap minden (többé-kevésbé) tehetséges és celofánba szépen csomagolt sztár, évhangja, azideiévcsillaga után. Mivel igazán karizmatikus tehetségek nem teremnek minden évben (2-3-szor, attól függően, hány csatorna próbálkozik), elkönyveljük az újabb sztár születését (akinek azért legalább van némi belefektetett munkája a celebritásban, ellentétben mondjuk egy valóságshow-szereplővel) – de a Csillag Születik ez évi folyama leginkább egy nem versenyző páros produkciójától, Hajós és Puzsér zsűritagok civakodásától volt különleges, nem pedig a tehetségektől. Úgyhogy a ma esti fináléban is leginkább egy jó szájkaratéban bízhatunk. 

20:00, National Geographic, A kölni dóm
Bár efféle versenyt nyilván nem lehet hirdetni, de tán a gótikus templomok legcsodálatosabbikka, leglenyűgözőbbike a kölni dóm, mely a világ harmadik legmagasabb temploma – és hát a gótika lényege a lenyűgözés, a csodálat kiváltása. És valamennyire a teremtés, a világ rendjének megjelenítése az oszloprenddel, a boltozatokkal, a fiatornyokkal. És hát az építésének története is elég lenyűgöző, 1248-tól kisebb-nagyobb megszakításokkal 600 évig tartott. Ezt a történetet mondja el ez a dokumentumfilm, illetve magával az épülettel is megismertet minket. 

20:30, m2, Friss levegő
Kocsis Ágnes kevés pénzből (azaz a magyar filmeknek megfelelő módon) készült első nagyjátékfilmje kiforrott filmnyelven elmondott, iróniától sem mentes története egy anyának és lányának, akik nem tudnak kommunikálni – Nyakó Juli és az amatőr Hegyi Izabella alakításában.

23:30, Viasat3, A végső határ
Legyen a cím bármilyen bugyuta, legyen a film bármilyen sablonos, mégiscsak egy 1997-es spanyol horrorról van szó, amelyben Bud Spencer szerepel – azt pedig látni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik