Kultúra

Magyar film nyert fődíjat Romániában

Kocsis Ágnes második játékfilmje, a Pál Adrienn kapta a fődíjat a Ploiestiben megrendezett Arany Kárpátok Filmfesztiválon.

A vasárnap véget ért filmes rendezvényen a Pál Adrienn forgatókönyvírója, Andrea Roberti vette át a legjobb filmnek járó elismerést. A nemzetközi zsűri indoklásában “a mindennapi halál által körülvett üres és magányos élet filmes ábrázolását”, továbbá “a kiváló forgatókönyv és a friss, egyéni filmes látásmód társítását” méltatta Kocsis Ágnes filmjében.

A Kelet-Európa és Ázsia közötti filmes kapcsolatok erősítésére létrehozott havasalföldi fesztivál fődíjáért hét játékfilm versenyzett. Valamennyi alkotás az adott rendező első vagy második egész estés rendezése volt.

A Pál Adrienn egy túlsúlyos, érzéketlenné vált ápolónő, Piroska történetét meséli el, aki egy egy napon útra kel, hogy megkeresse régen elvesztett gyerekkori barátnőjét.

A film világpremierjét a cannes-i filmfesztiválon tartották 2010-ben, az alkotás akkor a nemzetközi filmkritikusi szövetség, a FIPRESCI díját kapta. Az alkotást azóta számos filmfesztivál tűzte műsorra és díjazta. A film a 42. Magyar Filmszemlén is több elismerésben részesült, a fődíj mellett a közönségdíjat is megkapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik