Kultúra

A tévében: férfi és női témák

A nők csevegnek, a férfiak Elvis-frizurát vesznek, a repülők megússzák, a rómaiak pedig vízkultuszt ülnek.

19:00, Filmmúzeum, Szép még lehetsz
A nők nagy adománya a részletekben való teljes feloldódás, melyet beszélgetésnek hívnak, és ami sok évtizednyi témát ad nekik. Meg kevésbé is lesznek depressziósok. Nagyjából ezt az adományt tette filmjének témájául Bille Woodruff rendező. A cselekmény helyszíne egy szépségszalon, ahol sok nő találkozik – gondolom, ezzel mindent elmondtam. A filmtörténet egyik leghosszabb dialógusait tartalmazó forgatókönyv szerepeit többetk közt Queen Latifah, Mena Suvari, Alicia Silverstone és Andie MacDowell és Kevin Bacon (egy férfi!) alakítja.

21:00, National Geographic, Légikatasztrófák IX: Bravúros repülés
Annyi elrettentő példa után itt egy, hát nem az a mintaszerű, követendő, de mégiscsak egy pozitív kimenetelű. Eg svéd gép a felszállás után nem sokkal elveszti mind a négy hajtóművét. De a pilóták ezer méter magasból leteszik a gépet, amely ugyan háromba törik, de senki nem veszti életét. 

21:20, TV2, Gyerünk a börtönbe!
Bob Odenkirk színész, stand-up fellépő a humor szakmunkása, ezért ha azt mondom, filmje története egy elítéltről szól, akinek néhai apja bíró volt, s cellatársát épp ez a bíró ítélte el, ezért a fiú bajban van, mert fondorlatos bosszú készülődik ellene – szóval akkor azért tisztában vagyunk vele, hogy mindez egy vígjátékban történik? 

23:00, Filmmúzeum, Ford Farlaine kalandjai
Andrew Dice Clay neve Amerikában fogalom, így logikus volt, hogy 1990-ben, amikor épp nálunk is volt némi mozgás a kulturális életben (is), az általa alakított vagányt az akkor “az” alternatív kultúra szimbolikus figurája, Nagy Feró szinkronizálja. (Milyen messzire került a Beatrice énekes-szövegírója a Garázs című kultikus rádióműsorbeli szerepétől – a legfőbb tévés tehetségkutatóban betöltött mentorszerepig.) Ebben az akcióvígjátékban Farlaine egy rock-detektív, s egy énekes halálát kell felderítenie.

23:50, Duna TV, Thermák, az antik világ menedékei
Ebben a dokumentumfilmben az ókori rómaiak vízkultuszát ismerhetjük meg, akik tudták, milyen nagy kincs a víz, vigyázták, őrizték, terelték, transzportálták, de életek is vele igaz római módon. Akvaductus, vízvezeték, ciszterna – és a termálfürdők, a termálvíz mindebben a vízkultuszban még nagyobb jelentőségű volt, hisz a földből előtörő meleg víz igazi ajándék az istenektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik