Kultúra

A tévében: sportok, rokonok, társak

A pilóták Monacóban, a teniszezők Párizsban izzítanak, egy egér, egy régész és egy kutató pedig társaságra vágyik.

13:30, m1, Monacói Nagydíj
A köztévé legsikeresebb műsorai egyike a Forma-1, és az idei év alapján megérdemelten: változatos, izgalmas futamok váltják egymást. A monacói verseny különleges, kultikus a Forma-1-es futamok között, előzni lényegében nem lehet, így aki megnyeri az edzést, az nagy lépést tesz meg a győzelem felé. Hacsak egy tömegkarambol áldozata nem lesz. Meglátjuk.

17:30, eurosport, Roland Garros, 1. nap
2012 következő Grand Slam tornája a párizsi Roland Garros is kezdetét veszi. A kérdés már 2005 óta ugyanaz – ki állítja meg Rafael Nadalt? A spanyolt itt eddig csak 2009-ben Robin Soderling tudta megverni, ám ő mononukleózissal küzd már egy éve, nem lehet itt. Tehát a mezőnyben még senki nem tudott salakon egy meccsen három játszmát nyerni Nadal ellen, aki tavaly annak ellenére megnyerte a tornát, hogy Djokovics tarolt az egész évben (igazából itt is kevésen múlott a sikere, Federer ellen kapott ki az elődöntőben) – idén pedig Nadal erősebbnek, Djokovics verhetőbbnek tűnik, az Ausztrál Nyílt bajnokságon ez már majdnem sikerült Nadalnak, a salakos versenyeken pedig két meccsükből kettőt Nadal nyert. Federer Federer: nyerhet bárki ellen (jó, Nadal ellen erre kevesebb esélye szokott lenni), de fura kihagyásai révén lehetnek nehezebb meccsei is. Murray a legsebezhetőbb az első négy közül, lehet, hogy Ferrer, Tsonga, Del Potro elkaphatja. Nadal, ha nyer, a hetedik RG-trófeáját nyerheti, amivel lekörözi Björn Borgot, és másodikká lép elő az örökranglistán (az előtte álló Max Decugis még 1925 előtt nyerte a bajnoki címeket – nyolcat -, amikor még csak franciák szerepeltek a versenyen). Allez!

19:00, TV2, Stuart Little kisegér 2.
Visszatér a Little család, az élén Hugh Laurie-val és Geena Davisszel, illetőleg egy kisegérrel, Stuarttal. Aki azonban egy társra vágyik, aki egy üldözött kismadár képében meg is érkezik. A két kisállat jó baráttá válik, de a madár egy nap szőrén-szálán eltűnik, amire a kisegér és a macska, Hómancs a keresésére indulnak. 

20:25, TV2, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag
A harmadik Indy-film is a lényegtelenebb kategóriákban nyert Oscart (hangvágás), ellenben jó, egyrészt mert Sir Sean Connery Indy apjaként belépett a történetbe, másrészt érdekes a téma is: a Szent Grált kéne megtalálnia a kalapos régésznek. Jó kis fotelos tévézéshez ajánlható matéria. 

23:40, Viasat3, Kalifornia – A halál nem utazik egyedül
Kár, hogy a magyar címadók mindig túlmagyarázzák a dolgokat, főleg, ha a halált is belekeverhetik – így lesz egy sűrített, kissé becsapós címből kisregény. Sebaj, a film más miatt érdekes és érdemes a nézésre: egy fiatal színész, bizonyos Brad Pitt itt kapta meg első igazán nagy szerepét, s rögtön egy ellenmondásos, sötét figurát: Early csendes, szelíd baránőjével egy sorozatgyilkosság-kutató férfi és barátnője mellé szegődik el egy hosszú autós utazásra, és egyre furcsában viselkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik