Kultúra

“Szekus-akták” nyílnak az Emlékpontban

24.hu
24.hu

2012. 05. 22. 08:47

Igazi könyvritkaság bemutatója lesz szerdán a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban.

A romániai református egyház rendszerváltás előtti múltjának sötét részleteibe enged betekintést Molnár János: Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyve, amelynek második kötetét Vincze Gábor, az Emlékpont történész-muzeológusa mutatja be május 23-án, szerdán 16 órakor a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben – tájékoztatta a Szeged24-et Elek András, a múzeum sajtóreferense.

Molnár János, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Hittudományi karának egyháztörténész tanára, 1989-ig a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben szolgált lelkészként. A szegedi egyháztörténész, aki lelkészként egykor a kommunista rendszer hírhedt titkosszolgálatának, a Securitate üldözöttje és megfigyeltje volt, évek óta kutatja az egyházat érintő dossziékat a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság (CNSAS) archívumában. Nem tartalmaz új leleplezéseket a Szigorúan ellenőrzött evangélium második kötete, ez inkább „mélységi fúrásnak”, míg az első „keresztmetszetnek” készült – vallja a szerző.

Az előző kötetből például kiderült a Stelian néven jelentő besúgóról, aki éveken át folyamatosan információkat szolgáltatott a hatalomnak Tőkés Lászlóról és családjáról, hogy voltaképpen nem más, mint Tőkés testvérének, Eszternek a férje, Barta Tibor, aki jelenleg Budapesten él szívsebészként. A most megjelent könyvben részletesen olvashatjuk is Stelian jelentéseit. Molnár János szerint nehéz megmondani, hány ügynök települt át a határon túlra nem sokkal a rendszerváltás előtt, hiszen a CNSAS nem ad tájékoztatást arról, hogy hol vannak azok az akták, amelyeknek létezniük kell, még sincsenek meg az archívumban. A Bartáról szóló dosszié is hiányzik, csak a több mint 150 részletes jelentése érhető el, amelyek alapján a szerző szerint százszázalékos bizonyossággal azonosítható a kiléte. A második kötethez – amely az elsőhöz hasonlóan ezer példányban jelent meg – dokumentumtár, név- és fedőnévmutató is tartozik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.