Kultúra

A tévében: komédiák

Francia, magyar, amerikai és reneszánsz humor Leslie Nielsennel, Louis de Funésszel, Kabos Lászlóval, Maár Gyulával.

19:20, film+, Lányok pórázon
Louis de Funés jobb formában, mint valaha ebben az 1970-es vígjátékban, táncol, grimaszol, vigyáz a tánckara lányaira, de egyre több csecsemőt talál a szobájában – képtelen a lányokat rövid pórázon tartani. A film humora kissé furának tűnik ma, nem véletlen, hogya vele nagyjából egy idős Különben dühbe jövünk híres daljelenete mellett a legtöbben ebből a filmből is egy zenés részre emlékezhetnek, amikor Funes a műsort rakja össze, és a végén a lányoknak azt kell énekelniük “piti-piti-pá”. Ha nagyon idejétmúltnak éreznénk a humort, jusson eszünkbe, hogy a film egyik forgatókönyvírója a Valahol Európában rendezője, Márai Sándor testvére, Radványi Géza volt.

 

20:00, Duna TV, A veréb is madár

Régen vicc tárgya volt, pedig ez volt a keserves igazság, és most sincs másként: rá vagyunk szorulva a külföld pénzére. A szocializmus elegánsan és szanzsén kölcsönök formájában tett tönkre pár évtizedet, most (megint) készenléti hitelek, de legalább is befektetések formájában tartunk igényt a lére, miközben (megint) úgy teszünk, mintha ők tennének szívességet nekünk. Ez a kis eszmefuttatás szorosan a filmhez tartozik, amelyben Kabos László egy örökké sikertelen magyar feltalálót, illetve Amerikába disszidált ikertestvérét alakítja, utóbbi persze gazdag, mint a jó gulyásleves. A móka pedig ott kezdődik, amikor az előbbi megszerzi az utóbbi útlevelét és bélyegzőjét – nem erre vágyott Magyarország mindig is?

21:20, TV2, Csupasz pisztoly 2 és 1/2
Frank Drebin jött, látott és végül is győzött (vagy az Enrico Palazzo volt?), csak szegény Nordberg járja meg mindig. Most sincs könnyebb dolga, ahogy Drebinnek is egy imposztorral kell megküzdenie, megspékelve egy vlaódi Hapsburggal. Nem olyan tökéletes, mint az első, de Priscilla Presley még mindig csodás, nem is beszélve Leslie Nielsenről – nagyjából klasszikus komédia. 

23:35, m2, Nápolyi mulatságok
Maár Gyula filmjei elvétve kerülnek képernyőre, úgyhogy most lehet örülni, rögzíteni – ebben a vígjátékban a reneszánsz szelleme elevenedik meg, Giordano Bruno vígjátékán át, a főszereplő pedig egy sajnos már elhunyt, de egykor remek színészünk: Balkay Géza. Vaskos humor a 16. századból egy érzékeny rendező szemüvegén át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik