Kultúra

A tévében: válságban

A Bükkben vajúdó asszony, a pilóta nélküli gép, a kétbalkezes rendőr, a kötelezettségeivel birkózó köztévée - megmentőre vár.

20:00, Duna TV, Simon Menyhért születése
Egyfelől: van egy filmünk, Várkonyi Zoltán és Makk Károly a rendezője, Déry Tibor és Bacsó Péter a forgatókönyvírója és Szirtes Ádám, Mészáros Ági, Pécsi Sándor és Gózon Gyula szerepelnek benne – ez így elég jól hangzik. Ugyanakkor mégiscsak egy 1954-ben készült filmről van szó, amely, bár témáját tekintve apolitikusnak tűnik (egy magaslati erdészházban rekedt vajúdó nőnek kell orvost feljuttatni a szüléshez), azért mégiscsak a sematizmus idejének terméke. Makk Károly ebben az évben készítette el saját bevallása szerint az első rendes, nem sematikus filmjét, a Liliomfit – egyszóval érdekes film lesz ez.

21:00, National Geographic, Légikatasztrófák IV. – Szellemjárat
A repülőgép tökéletesen zárt rendszer, így az oxigénnek kulcsfontosságú itt a szerepe. Valószínűleg ez lehetett a baj azzal a géppel is, amely Ciprusról Prágába indult, de hegynek ütközött. A gép már a levegőben nem reagált a kapcsolatfelvételre, az emiatt kísérő vadászgépek pilótái pedig üresnek látták a pilóta ülését. Merénylet vagy vélhető oxigénprobléma lehetett a tragédia hátterében?

21:20, TV2, Csupasz pisztoly
“Meg kell ölnöm Frank Drebint.” aki amúgy Enrico Palazzo, a híres olasz operaénekes – vagy Leslie Nielsen? Egy film, amit sosem lehet megunni, amiben O. J. Simpson esik-kel, akárcsak a nézők, miután a térdcsapkodás közben orrbavágták magukat rekeszizomgörcs okán. 

23:00, m1, Ottlik 100
Kellett nekem szidni a köztévét, hát azért mégiscsak gondolt ő Ottlikra, nem kevesebb, mint 26 percet áldoz drága idejéből az író centanáriumára, épp egy Marslakóknyi időtartamot a 20. század egyik legfontosabb írójára – egy nappal a születésnap után. Ez alatt az idő alatt megszólal Esterházy Péter, Györe Balázs, Kelecsenyi László, Horkai Hörcher Ferenc, Czigány György, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Scherer Péter és Vázsonyi János – mindenki mélyen leáshat majd, hogy elmondhassa, miért is fontos neki Ottlik. Lehet, hogy az abszolút semmi, zéró műsoridő ennél is jobb lett volna?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik