Kultúra

A tévében: nagy párviadalok

Űrkrimi-paródia, tenisz, hamisító és FBI, illetve az ember és természet - egymásnak esnek a résztvevők.

Frank Drebin az volt Leslie Nielsennek, mint Gregory House Hugh Laurie-nak: a színésszel azonosított szerep. Ne is csodálkozzunk, ha jöttek később a klónok, a majdnem-szinte szerepek, legalábbis Nielsennek még adatott 2000-ben egy drebináda, a Csupsz pisztoly a (z)űrben, kétszeresen is frappáns cím, egyrészt az alkotógárda Nielsen kivételével különböző a Csupasz pisztolyokétól, másrészt pedig a zűr-űr humorforrást 2000-ben használni elég merész tett volt – 1959-ben még elment. A film egy gonosz bolygó ügynökeiről szól, akik elrabolják az amerikai elnököt, hogy ak lónját ültessék a helyére, és ezt folytassák a föld többi országának vezetőjével (kissé fura, hogy ha már az amerikai elnök megvan, akkor mi szükség a többiekre, de mindegy). Számításaikat csak egy talpraesett rendőr tudja keresztülhúzni, akit persze Nielsen alakít. 16:30, RTL Klub.

Steven Spielberg mind a teljes fikció mind a valósághoz közeli területeken alkotott maradandót, a Kapj el, ha tudsz! az utóbbi mezsgyéken található. Egy valós személyről formálta hősét, Frank Abagnale-t, akinek apja is hasonlóan tehetséges csaló volt, de az igazi mester a fiú lett. Csekkhamisítás, szélhámosság, s mindezt úgy, hogy egy FBI-ügynök lihegett a nyakában. De lesz-e a lihegésből vetődés? Az izgalmas cselekmény mellett a szokásos társadalmi mondanivaló sem maradhat el – Jupiter és a kisökör vonatkozásában. A főbb szerepekben Leonardo DiCaprio, Christopher Walken és Tom Hanks. 20:05, TV2.

Aki a vasárnap estéjén kissé a kevésbé ortodox megoldások híve, jól jár, ha a Küzdj az életért! című ismeretterjesztő sorozat mai epizódját nézi meg. Az élet a küzdés maga, tudjuk Madáchtól, illetőleg Charles darwin is mondott valamit az életért folyó harcról, hát ebben az emberi élet különböző szakaszait taglaló műsorban ma este a kamaszkorról lesz szó abban a tekintetben, hogy ahogy mindig, 13-17 éves korunk közt is küzdenünk kell – de erről a dologról ebben az időszakban legalább nagyjából mindenki tud. A szívós és csodásan összetett emberi test trükkjei és húzásai 21:05-től a Spektrumon – nincs is ennél izgalmasabb akciófilm. .

Annak idején ez a film legalább olyannyira megosztotta a kritikusokat, mint amilyen hosszú a címe. A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford a maga nemében tökéletes vadnyugati történet Jesse Jamesről, aki híres revolverhős, bandita, igazi sztár, paparazzók helyett azonban rémképek üldözik, olyan nyugodtan él, mint egy hanyatló, dekadens római császár, aki minden sarkon ráküldött orgyilkost szimatol. A sztárt sztár játssza, Brad Pitt, de nem ő az egyetlen. Igen, de Brad Pitt még tényleg színész, aki másokat játszik, nem inkább “másokat játszó Brad Pitt”-et alakít? És ha ezt a rendező is így gondolja, innentől mit érdekel engem az, hogy a sztár élete nehéz, ellentmondásos, sötét? Engem nem a különleges, hanem az emberi, a közös érdekel Jesse Jamesből. Szóval egy film, amelyről jókat lehet vitatkozni, amúgy izgalmas és festői – 21:30, m1

Ismét itt a teniszszezon első Grand Slam tornája. Az utóbbi évek felállása nem nagyon változott, csak hangsúly-eltolódások történtek: a nagy négyesből idén már mindenki arra kíváncsi, Djokovics mit tud megvédeni, képes-e fenntartani azt a kirobbanó formát, amit mutatott tavaly. Ehhez persze az kell, hogy Nadal (főleg ellene) továbbra is reménytelenül játsszon, Federer pedig peches vagy mentálisan kicsit gyengébb, míg Murraynak a szokásos pukkancs oldalát kell mutatnia, amin tán új edzője, Ivan Lendl segíthet. Ez lesz Federer utolsó profi éve (megy az olimpiáért), Nadal nehezebb ütővel játszik, tán bejön neki, Murray pedig edzőt váltott, hátha lehiggad, és akkor mindenkit meg tud verni. És akkor még ott van a sok keménypályás, erős kezű, jó alapütésekkel és szervákkal rendelkező játékos Tsongától Del Potrótól a fiatalokig (Tomic, Raonic, Dolgopolov stb.). Az éjjeli közvetítések már az első nap érdekesek lehetnek, hisz tudjuk, sokan még nem melegednek be (Federer rendre szenved az elején, Nadal is képes ilyesmire). A nőknél meg bármi megtörténhet – könnyen csere lehet a világelső posztján (Kvitova-Woznacki) Egyszóval indulunk – 1:00, Eurosport, Melbourne, Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik