Kultúra

A tévében: mesés átalakulások

Kicsinyülés, megnyúlás, egy repülő egyensúlyának elvesztése és a torinói lepel képezi a mai ajánló sarokpontjait.

19:00, Filmmúzeum, Vérbeli hajsza
Vígjátékról van szó, így a vérbelit egészen másként kell értelmezni, mint amúgy. Mivel arról van szó, hogy egy nyúl testét belülről szeretné feltérképezni egy kutatókból álló csapat, és ezért egy tengeralattjárószerű járműben lekicsinyítve be kéne fecskendezni őket egy állatba (1987-et írunk, a vígjátékok, filmek gyártásának még nem elsődleges szempontja a tudományosság, a logika, így az a kérdés fel sem merül, miért nem egy mikroszkópot és egy kést használnak a tudósok). Ám mások foga is fáj a kis szerkezetre, így végül nem is egy nyúlban köt ki az aprónép – a főszerepben a még fiatal Dennis Quaid és Meg Ryan látható. Az operatőr a magyar származású Andrew Laszlo.

21:00, film+, Fantasztikus négyes
Itt is tudósok állnak a középpontban, akiknek kozimus sugárzásban kellene megfejteniük az emberi génállományt, de ehelyett szuperképességeket kapnak – a Marvel 1961-es indítású hősei megnyúlni, meggyúlni, eltűnni és szó szerint kővé válni képesek. A szokással ellentétben nem rejtőzködnek, hanem nyíltan nyúlnak-gyúlnak-válnak kámforrá avagy sziklává. Ioan Gruffudd, Chris Evans, Jessica Alba és Michael Chiklis főszereplésével indulhat a nagy átalakulás. 

21:00, National Geographic, Légikatasztrófák X.: A fordulópont
Aki a mesék és csodák helyett szívesen bíbelődne el egy légikatasztrófával vagy valami annak látszóval –  annak itt van ez az epizód, melyben egy repülő az egyensúlyát veszti el odafenn, és a kapitány visszafordulván megprübál vele leszállni. A műsor után nézzék át akciós repjegy-ajánlatainkat!

22:00, National Geographic, Titkok és ereklyék II: A szent lepel
Időről időre egymásnak ellentmondó tudományos eredmények látnak napvilágot a torinói lepellel kapcsolatban, ami már önmagában is alapvető félreértés: egy hitnek nem lehet bizonyítéka, mert akkor megszűnik hitnek lenni, a bizonyosság elfogadása nem személyes döntés – kettő meg kettő nem az állhatatosságom, szeretetem és az isteni kegyelem miatt négy, hanem mert a matematikai rendszerünk ilyen. Ehhez képest folyamatosan megy a vita, hogy tényleg Jézus halotti lepléről van-e szó, vagy nem (és ha Jézusé, akkor az isteni kiárámalás készítette a felvételt). A legújabb bizonyítékok lajstroma láthat tehát ebben az ismeretterjesztő műsorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik