Belföld

Kiállították Győrben a torinói leplet

4 és fél méter hosszú és több mint egy méter széles a torinói lepel egyetlen hiteles, magyar másolata, mely a győri Szent Kamillus templomban kapott helyet. Húsvét felé közeledve a kegytárgyat jól látható helyen, az oltár előtt helyezték el.

Évekkel ezelőtt kapta ajándékba a belvárosi Szent Kamillus templom a Jézus szenvedését prezentáló ereklyét. A Krisztus testének lenyomatát őrző torinói lepel, egyetlen hivatalos, hazai változatát az intézmény folyosóján, előzetes bejelentkezéssel tekinthetik meg az érdeklődők. A keresztény egyház legnagyobb ünnepének kapujában viszont Berkes Gyula, plébános úgy döntött, a hívők elé tárják a relikviát, így került a lepelmásolat közvetlenül az oltár elé.

A plébános a Győr24-nek elmondta, hogy bár nem egy eredeti lenyomatról van szó, mégis különleges hatással bír a textil, az pedig méginkább szívbemarkoló érzés, amikor előtte celebrál egy misét. A halotti lepel egyébként is a vallási turizmus egyik kiemelt állomása lett az utóbbi időben, így nem meglepő, hogy nagyszombat után, a templom folyosóján továbbra is látható lesz a kegytárgy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik