Kultúra

Koszorúzás, filmvetítés Galgóczi emlékére

Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas író halálának 23. évfordulója alkalmából megemlékezést és koszorúzást tartanak győr-ménfőcsanaki emléktáblájánál pénteken. Az évfordulót megelőző hetekben írásaiból készült filmeket vetítettek.

A ma már Győrhöz tartozó Ménfőcsanak ápolja Galgóczi Erzsébet emlékét. A Kossuth-díjas író 1989. május 20-án ottani szülőházában hunyt el – mondta Szakálné Doktor Éva, a helyi iskola igazgatója.

Az alkotó emléktábláját a könyvtárnak és a Galgóczi-emlékszobának is otthont adó Bezerédj-kastély falán helyezték el. A kiállítóhely bemutatja az író gazdag életművét, felsorakoztatja kisregényeit és novellásköteteit, színpadi műveit és riportköteteit, regényeit tévéjátékait, őrzi egykori használati tárgyait.

Galgóczi Erzsébet műveiből tizenkét tévéjáték és több mozifilm készült. Ezekből az alkotásokból az író tisztelői az évfordulóra történő készülődésként az elmúlt hetekben újból megnézték egyebek között az 1982-ben készült Bolondnagyságát, továbbá a Szent Kristóf kápolnája című filmet 1984-ből. Levetítették A főügyész felesége című tévéjátékot is, amely 1990-ben készült. Ezeknek az alkotásoknak a témája Győrhöz és a térséghez kötődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik