Kultúra

A tévében: Ottliktól Pomperig

Száz éve született Ottlik, csak semmi sumákolás, hogy nem tudjuk, miként kéne élni. Lesz még EL-döntő, és a nagy bundabotrány magyar kapcsolata.

20:45, Story4, Európa Liga, döntő: Atlético de Madrid – Athletic Bilbao
Ilyenre is rég volt példa, hogy Budapesttől keletre legyen egy rangos európai kupa döntpje (jó, BL-döntő már volt Moszkvában nemrég), idén az Európa Liga Bukarestbe torkollott, és a sors úgy hozta, hogy ha már a két nagy spanyolországi csapatnak nem sikerült semmi a BL-ben, két kisebb vívja itt a döntőt. Mert ilyen a foci: fél éve még senki nem fogadott volna arra, hogy a bivalyerős Cristiano Ronaldóval a bajnokságban toronymagasan első Real hoppon marad, az Atlético meg döntőzik, illetve, hogy a baszk Bilbao lesz az ellenfele. A Madridi csapat 14 EL-meccsen 30 gólt lőtt, dicséretes támadójáték, míg a Bilbao kiverte a Manchester unitedet, a Sportingot és a Schalkét is. A két csapat egymás elleni mérlege kiegyensúlyozott, nem lenne nagyon meglepő egy 11-es rúgásos végkifejlet.

“- Mikor kezdett írni?
– Nyolcévesen, mégpedig színdarabokat. Egy darabra emlékszem is, az volt a címe: A paradicsomleves. Elő is adtuk, mi gyerekek, vendégségben. A. vendégeknek sorba kellett ülniük, nem tudom már, mi volt a csattanó, felborult-e a levesestál, vagy nem borult fel, de tapsorkán fogadta, óriási ünneplés; mégis, pontosan tudtam, hogy megbukott a darabom. Szegény nézők boldogok voltak, hogy ilyen hamar megszabadultak – én éreztem, hogy mekkora hülyeség a művem, és – és egy életre elment a kedvem attól, hogy terrorral terjesszem az irodalmat.”

Szerencsére Ottlik Géza kedve az írástól nem ment el, még ha maga előbb el is csábult a matematika irányába. Mindenesetre A paradicsomleves című darab megírása előtt nyolc évvel épp ezen a napon jött világra – vagyis Örkény után még egy centenárium vár ránk. Szó se róla, a köztévé  épp az örkényivel megegyező lelkesedéssel kapott az alkalmon, hogy körbejárja ennek az óriási írónak a művészetét – az m1, m2 tojik rá, a Duna TV és a Duna World matatott kicsit az archívumban, és szervezett egy beszélgetést. 

21:20, Duna World, A Valencia-rejtély
Beszédes, hogy Dömölky János után mintha a filmkészítők kipiáltnak érezték volna az ottliki művek értelmezését, pedig éppenséggel lenne mit körbejárni, még ha Ottlik nem is olyan egyszerű, amilyennek tűnhet (miután úgy véltük, megfejtettük). A Valencia-rejtély olvasójának olyan dolgokra ad gyógyírt, mint az idő múlása, a pusztulás tudata, ami ellen a művészet nevű népszerű tevékenység is létrejött az emberiség köreiben. Elmúlás, kapcsolatok, szerelem fizikusok felől megközelítve, no meg a híres valenciai dal emlékeket megindító folyása – egyébként a mű néhány órával a világegyetem pusztulása előtt játszódik, Lars Von Trier Melancholiájánál mégis sokkal derűsebb. De mi is az a Valencia-rejtély?

21:30, m1, Becsengettünk és elfutunk
Skrabski Fruzsina és Novák Tamás ezúttal nem az állampárttal foglalkozik, hanem a nagy európai online fogadási focicsalások magyar szála kapcsán készítette el a műsort – sikerült megtalálni Szerbiában azt a személyt, aki 2001 és 2005 között bundameccseket szervezett az országban (elképzelhető, hogy másnak is voltak ilyen irányú elképzelései, Végh Antal már nem él, hogy összeírja őket). Az ügyben sorra buknak le az érintettek, és sajnos halálos áldozat is kerekedett, a REAC elnöke, Kutasi Róbert  öngyilkos lett, Pomper Tibor pedig a közeget okolta, és úgy fogalmazott, hibázott, de tiszta a lelkiismerete, ami nagyjából összefoglalja, esszenciálisan magába olvasztja a magyar foci és a magyar társadalom morális állapotát. 

22:55, Duna TV, Századfordító magyarok
Akiknek pedig kis Ottlik-továbbképzésre lenne szüksége, 52 percben részletesebben megismerkedhet ezzel a zsenivel, aki azok közé tartozik, akiknek sosem ítélnek Nobel-díjat. Igaz, az MTV műsorának annak idején nem sikerült eltalálni a születési dátumot (itt megtekinthető), de csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik