Kultúra

A tévében: poénok

Tenisz kék salakon? Szélsőjobbos gazdasági propaganda a Duna TV-n? Interjú egy megközelíthetetlen rendezővel? Egy idióta átszeli Amerikát?

13:00-23:00, Digi Sport, ATP Madrid, 1. nap
Tudták, hogy az utóbbi években a madridi salakos verseny (mely salak az idén kék színben fog pompázni) férfi győztese dominált az egész teniszidényben: 2009-ben Federer, 2010-ben Nadal, 2011-ben pedig Djokovics nyerte a tornát, és aztán nagyjából minden fontosat. Mindez persze nem biztos, hogy így lesz az idén is, de érdemes átnézni, kinek mit hozott a sorsolás. Djokovics és Nadal könnyű ellenfeleket kapott, előbbinek Tipsarevic vagy Wawrinka ellen lehet egy nehezebb meccse, utóbbi pedig a horvát toronnyal, Karloviccal futhat össze már az elején, és egy jobb formában lévő Berdych is okozhat gondot – igaz, a szerb világelső kihagyott pár hetet, ez is hátráltathatja, bár őt a kihagyás nem nagyon szokta mostanában zavarni. Federer is pihent, neki nehezebb dolga lesz, mert Raonic, Almagro, (és különösen) Ferrer is megizzaszthatja. Ferrer egyébként Murray helyére került, aki sérülés miatt lemondta a részvételt, s Nadal ellen remekül játszva, salakon nem megszokott nagy csatára késztette a világranglista másodikat a barcelonai döntőben. Induljon tehát a “szondaverseny”, s lássuk, kit zavar meg jobban a salak kék színe!

19:00, film+, A marhakonzerv-akció
Igazi veterán harcosa a francia humornak Jean-Marie Poiré, a Jöttünk, láttunk, visszamennénk rendezője, akinek ebben a filmjében egy elég szokásos francia vígjáték-szituációt láthatunk viszont: két kém kudarcot vall egy küldetéskor, de rögtön egy újabb feladat áll előttük, egy áruló kormánytagot kell leleplezniük. Akit Burgernek, azaz kb. fasírtnak hívnak, és ez egy francia rendezőnek már maga 32 fogat kivillantó hahota. A főszerepben Jean Reno látható.  

20:00, Duna TV, Háború a nemzet ellen, 2. rész
Nem ér véget a komédiák sora, bár ez egy dokumentumfilm, gazdasági jellegű, a rendezője a gazdasági szaktekintély Jelenczki István, és ebben az epizódban a rendszerváltás idején lezajlott gazdasági átmenetet (különös tekintettel “a rendszerváltozás kiszolgáltatottságára, fonákságaira és a külföldi tőke önző kérlelhetetlenségére”) boncolgatják olyan gazdasági szaktekintélyek, mint Molnár “gumikalapács” Oszkár vagy Papp Lajos szívsebész. Bár nyilván számos visszásságot hozott a gazdasági átmenet, kíváncsian várom, mit takar a külföldi tőke őnző kérlelhetetlensége (nem átallott beáramlani?), a négy epizód azoknak ajánlható elsősorban, akik tisztán szeretnének látni az ügyben, hogy egy esetleges és nagyon nem kívánt Jobbik-győzelem esetén milyen szellemi alapokról és preferenciákról indulna a kormányzás. (A szegény, de szerencsés külhoni magyaroknak pedig a magyarországi kapitalizmus alacsony hatásfokának okait világíthatja meg az a tény, hogy a Duna TV ilyen műsorokat tesz be főműsoridőbe.)

23:00, Discovery Channel, Egy idióta külföldön
Ricky Gervais haverja ezúttal a híres amerikai 66-os úton készül átszelni Amerikát, a kultikus utazás alatt pedig számtalan kaland éri értetlen kis lényét – kórusba áll, New Age gurukkal találkozik, repülőszárnyon sétál, szóval Gervai szívatja, mint egy 

23:20, Duna TV, Nem félünk Michel Gondrytól
A címben forgó rendező a mai eliparosodott filmes világ egyik leggyermekibb rendezője, akinek alkotásai élettel, humorral teliek, s Jeunet filmjeihez hasonlóan élni is megtanul belőlük az ember. Állandó alkotótársa, az operatőr Jean-Loius Bompoint  25 év alatt rengeteg anyagot vett fel csak úgy magának a rendezőről, s ezeket, ahogy a cím is mutatja, egy elég nehezen alakuló, csikorgó interjúval próbálja portréfilmmé fűzni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik