Kultúra

A tévében: álomszerű műsorok

A hétköznapi, földhözragadt gondolkodástól elszakadva ma az egyedi látásmód uralkodik a tévében Gondrytól a kézilabdán át a világűrig.

Ma álomszerű műsorok jönnek elénk, mint elalváskor a megszámlálandó bárányok, először is lássunk egy drámát nagy nevekkel (Aaron Eckhart, Nick Nolte, William Hurt): a Sohaország egy belső utazás, amelyben egy ígéretes pszichiáter feladja karrierjét, és abba az intézetbe megy dolgozni, ahol író apja töltött éveket, és végül a saját életéről, önmagáról tud meg fontos dolgokat – 21:00, Duna II Autonómia.

Még álomszerűbb, sőt kifejezetten az álom mibenlétéről beszél Az álom tudománya, a varázslatos Michel Gondry (ne a Zöld darázsből induljanak ki!) egyik legjobb filmje. Stéphane folyton összekeveri az álmot és a valóságot (de szerencsére nem kell megmentenie a világot körötte forgó kamerák össztüzében karaterúgásokkal), úgyhogy szerelmi életét is mindkét fronton kell rendeznie. A csodás Gael Garcia Bernal mellett a fantasztikus Charlotte Gainsbourg és a humoros Alain Chabat említendő meg, no meg a csodálatos, zseni Michel Gondry (ne a Zöld darázsból induljanak ki!). 21:10, Duna TV.

Igazi álomszereplést kezd nekünk összehozni a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely Japán legyőzésével már a VB középdöntőjébe is bejutott, most Ausztria ellen pedig már tét nélkül játszhat. A várhatóan szép megoldásoktól hemzsegő meccs 21:15-től lesz látható a sport1-en, utána pedig jöjjön a középdöntő!

Inkább rémálomnak bizonyult sok millió embernek az az amúgy álomszép kitörésével világhírt szerző izlandi vulkán, amely tavaly tavasszal jó pár napra leállította az európai légiközlekedést. A rosszfiú neve Eyjafjallajökull, aki pedig azt gondolja, ki tudja ejteni, itt meghallgathatja izlandi nyelven (a ty és t hangokra nincs írásos magyarázat). A vulkánról A világot megállító vulkán című ismeretterjesztő film mond el mindent 22:35-től a Spektrumon.

A gyerekvállalás is sokaknak csak álom lehetett egész addig, amíg a lombikbébiprogram nem adott nekik is esélyt. A magyarországi lombikbébiprogram atyja, elindítója, Kaáli Géza professzor beszél tapasztalatairól, a folytatásról a Duna II Autonómián 22:40-től A babagyáros című portréfilmben.

Végül az álomszerű sebességekről lesz szó, hisz az univerzumban a sebességnek nagy jelentősége van – maga a világegyetem is tágul, és a megfelelő sebességet használva teljesen máshogy viselkedik, sok titkot árul el magáról. A Szélsőséges világegyetem (angol címének fordítása: az ismert univerzum…) című sorozat mostani adása tehát a sebességet tűzte a zászlajára – 23:00-tól a National Geographicon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik