Kultúra

A tévében: élet a medvék, a stigmák, a szerelem között

Alternatív valóságok: élet a grizzlyk közt, tán csak elmében létező kalandok, sátáni horror és lengyel gyermeki romantika 1982-ből.

20:00, National Geographic, A barátom egy grizzlymedve: A Yellowstone télen
Amerikában a grizzlymedvék Maci Laci óta össznépi szeretetnek és népszerűségnek örvendenek, holott egy éhes grizli nem makkal, hanem akár emberekkel is álmodhat. A medvementő szerepében sokan tetszelegnek (állítólag nem is kell őket nagyon mentegetni, az orvadászat alig veszélyezteti őket), és sokan ráfáztak már arra, hogy megpaskoltak volna egy méretes barna hátsót. Ebben az ismeretterjesztő filmben is az egyik védangyaluk áll a fókuszban: Casey a Yellowstone Nemzeti Parkban tölti ezúttal az őszét-telét, hogy minél jobban megismerje a medvéket, és, hogy túléljen.

21:15, cool, Total Recall – Az emlékmás
Az egyik legjobb magyar címadaptáció, az egyik legjobb hangulatú sci-fi Paul Verhoeventől. Philip K. Dick művészete a posztmodern egyik bástyája, regényeinek visszatérő motívumai az eldönthetetlen világok, az elmében egymásra csúszó alternatív valóságok. Ezt ez a film tökéletesen jeleníti meg abban a történetben, amelyben Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone, Michael Ironside és az 1990-es filmes csúcstechnika játssza a főszerepet. 

21:20, Viasat3, Stigmata
Visszatérő horrorzsáner a spirituális fajta, ls ez is ilyen. Az ördögűző és az Ómen mellett persze nehéz labdába rúgni, és a sok sztár is gyanús: Gabriel Byrne papot játszik, Patricia Arquette pedig egy stigmatizált nőt, aki sátáni erőket szabadít el, melyeket a papnak kell visszatuszkolnia a helyére. 

23:35, m2, A hazudós
Ez a film időüzenet, történet az 1982-es lengyel gyerekkor romantikájából és -ról – avagy hogy kell egy egyszer látott nyári románcot realizálni? A megoldás módját befolyásolja, hogy egy szükségállapot sújtotta ország erősen ellenőrzött kulturális termékeként létrejött filmben látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik