Kultúra

Egy nappal bővül a Sziget

A "mínusz második napon" rendezik meg a Magyar Dal Napját.

A korábban bejelentettnél egy nappal hosszabb lesz az idei Sziget Fesztivál, ezzel is ünnepli huszadik születésnapját. Augusztus ötödikén “mínusz második napot” tartanak, és ekkor rendezik meg a Magyar Dal Napját.

A megakoncert délben kezdődik, 11 órán keresztül több mint 70 előadó lép fel, többek közt Presser Gábor, Bródy János, Fenyő Miklós, Zorán, Nagy Feró, Czutor Zoli, Lovasi András, Lukács László. A napi jegy 4900 forintba kerül.

Újdonság idén, hogy teljesen átalakul a Sziget-térkép, a színház helyére kerül a Világzene-színpad, a Világzene helyére pedig a Magyar Színpad. A Nagy Utcaszínház a a tavalyi Rock-Metal Nagyszínpad helyére kerül (ez idén nem fért bele a keretbe). A rendkívül népszerű Roma Sátor a „színházi domb” mellé kerül, vele szembe költözik az European Meeting Point, míg a Logikai Játékok Sátra az Octopus helyét foglalja el. Az összművészeti helyszín a tavalyi MR2 színpad helyén lesz, az Afro-Latin Színpad és Világfalu a Blues Színpad helyére lesz áttelepítve. Az A38 Színpad a Nagyszínpad mögötti rétre kerül és immár 7 sávban ontja a zenét, a korábbi helyét pedig a Sporthelyszín foglalja majd el. És végül visszamegy eredeti helyszínére a Magic Mirror. Szóval érdemes lesz átböngészni a térképet, mert a nagyszínpadon kívül szinte semmi nem a megszokott helyén lesz.

A fesztivál behaangozó sajtótájékoztatóján Gerendai Károly elmondta, hogy a születésnapi fesztivált épp egy olyan évben kell megrendezniük, amikor több tényező (a kontinenes legmagasabb, 27 százalékos kulturális áfá-ja, szemben az átlagosnak mondható 10 százalékkal, a tavalyi 200 milliós veszteség, aminek a felét a Prince-nap termelte, a Malév becsősölése, a főszponzor visszalépése, az olimpia miatt lefoglalt charter-járatok, és általában a gazdasági válság) is sújtja a szervezőket. “Ennek ellenére továbbra is vállalható, színes, változatos,  minőségi programkínálatot sikerült összeállítanunk” – mondta a főszervező.

„A nadrágszíj meghúzása mellett azért igyekeztünk fejleszteni is a Szigeten. Talán a legjelentősebb fejlődés, ami reményeink szerint a Sziget nemzetközi versenyképességét is tovább erősíti, hogy jelentős összegeket fordítunk a rendezvény helyszíneinek a dekorációjára és az általános vizuális megjelenésére” – állítja Gerendai. Így a közösségi tereken felbukkanó látványos megoldások, látványelemek és látványos programok térvilágítások, programhelyszínek belső és külső dekorálása látványosan is feldobja majd a 2012-es Sziget képi világát.

Amint arról írtunk, a Sziget “mínusz egyedik” napján a Csík zenekar lép föl rengeteg vendéggel (többek közt Szörényi Leventével, Bródy Jánossal, Presser Gáborral, Hobóval, Kovács Katival, és a Csík-koncertekről szinte „elmaradhatatlan” Kiss Tiborral, Lovasi Andrással és Ferenczi Györggyel), új feldolgozásokkal, a nulladik napon pedig Ákos ad életműkoncertet.

A fesztivál nagy színpadainak programja már gyakorlatilag összeállt. A világsztárok közül megnézhetjük többek között a Hurts zenekart, a The XX-et, a Placebót, a Kornt, a The Stone Rosest és a The Killerst. Minden évben a legizgalmasabb programot a világzene-színpad „szállítja”, idén is érdemes ennek programját böngészni. Olyan ínyencségeket találunk, mint például az eredeti felállású, híres-hírhedt The Pogues, az ír folk-punk műfajteremtő legendája. De jön a spanyol La Selva Sur és a Che Sudaka, a mexikói Los De Abajo, az olasz Figli Di Madre Ignota, a francia Sergent Garcia, a bosnyák Dubioza Kolektiv, a szicíliai Roy Paci & Aretuska, az orosz tánc- és népdalokat elementáris skába oltó Leningrad, a szerb Goran Bregovic, Emir Kusturica és az ő No Smoking Orchestrája. (További programok itt.)

A Szigetre a napijegy idén 13 ezer (tavaly és azelőtt 12 ezer volt), az ottalvós hetijegy 63 ezer, a hazemenős hetijegy 55 ezer forintba kerül. Az Ákos-koncertre 7900, a Magyar Dal Napjára 4900 forintért juthatunk be a Hajógyári-szigetre. Érdemes böngészni a sziget.hu honlapot, mertott  többféle kedvezményes lehetőséget találhatnunk. Arról, hogy miként lehet fél áron jegyet szerezni a Szigetre, itt olvashat.

A Magyar Dal Napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget Fesztivál “mínusz egyedik” napján rendezték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik