Kultúra

Dédanyáink háztartási gépei

Több mint száz évet repülhettünk vissza a Műszaki Tanulmánytár nyílt napján, ahol megnézhettük például, min főzték dédanyáink az ebédet vagy éppen milyen kézzel hajtható mosógéppel mostak.

Igazi felfedezőút az 1900-as évekből. Nem lehetett egyszerű dédijeinknek, állhattak fél napot a sparhelt mellett, a “mosógépüket” pedig kézzel hajtották.

Kézzel hajtható mosógép (Fotó: Feketéné Rudó Szilvia)

A húsokat, zöldségeket, tejtermékeket pedig az alább látható hűtőszekrényben kellett tárolniuk. A fából készült jégszekrény felső részében egy lemeztartályba helyezték a jeget, ami alatt egy vízgyűjtő tartály volt, amit egy csap segítségével tudtak leereszteni.

Hűtőszekrény (Fotó: Feketéné Rudó Szilvia)

Az viszont megemlítendő, hogy a konyhai eszközök nem sokat változtak az elmúlt évszázadban. Jelenleg is kapni, például hasonló húsdarálót, galuskaszaggatót, paradicsomnyomót, a kuglófsütő, anyagától eltekintve pedig semmit sem változott.

Konyhai eszközök (Fotó: Feketéné Rudó Szilvia)

Hajszárító

Nem volt veszélytelen a 40-es években hajszárítót használtni, a búraként funkcionáló szerkezetet gázzal vagy árammal működtetették. Egyik sem volt egy életbiztosítás – mondanánk ma, de az akkor használatos hajsütővas is számos balesethez vezetett.

Hajszárító (Fotó: Feketéné Rudó Szilvia)

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ezeken kívül számos más elektronikai és háztartási gép, illetve hangszerek kiállításával várja az érdeklődőket a XI. kerületi Prielle Kornélia u 10. szám alatt lévő tanulmánytárában.  A látogatók speciális kiállítótér és a raktár között átmenetet képző termekben ismerhetik meg a hazai technikatörténet fejlődését több mint 16 000 műtárgy segítségével. A tárlat az egyszerű háztartási eszközöktől a világhírű találmányokig mutatja be az elmúlt évszázadok és a közelmúlt műszaki tárgyait. Az érdeklődők előtt a Mobileum elnevezésű gépcsarnok is nyitva áll, ahol a látogatók interaktívan ismerhetik meg a magyar gépfejlesztés 150 évének legfontosabb stádiumait.

Mosógépek (Fotó: Feketéné Rudó Szilvia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik