Kultúra

A tévében: Bálizs, bizságók, biznisz

Hoki, egy Coen-film, némi néprajz, antropológia és fáradt pilóták jönnek szembe a képcsőben.

19:45, sport1, Szlovénia-Magyarország
Három nyeretlen és három veretlen csapat van a szlovéniai Divízió I-es hoki-VB elitcsoportjában, és jó látni, hogy a magyarok nemhogy a veretlenek közt vannak, de a legjobb gólaránnyal (az újonc Bálizs kapus eddig összesen két gólt kapott) vezetik a tabellát. Ma találkozunk a házigazdákkal, akiket eddig nem tudtunk megverni, tavaly épp miattuk nem sikerült a feljutás. Hazai pályán vannak ráadásnak – igen nehéz meccs lesz. De ha nem kapunk ki, már bizakodhatunk – a bentmaradásban egyre jobban, a feljutásban kicsit. Hajrá!

20:00, Duna TV, A nagy ugrás
Aki inkább kedvesen okos filmet akarna nézni, ezt a korai, 1994-es Coen-mozit válassza. A kapitalizmus kritikája, avagy mi van, ha hátsó szándékkal egy gyermekded lelket ültetünk egy hatalmas cég élére, de az csőd helyett sikert sikerre halmoz? A forgatókönyvet egyébként a két Coen mellett a Pókember- és horrorfelelős Sam Raimi írta, és a főszerepben nem elég, hogy Tim Robbins és Jennifer Jason Leighl látható, hanem a csodás Paul Newman is.

21:30, m1, On the Spot – törzsek, bizságók
Cseke Eszter és S. Takács András  ezúttal festői vidékre, de más tekintetben elég lehangoló helyre, Bissau-Guineára megy, hogy bemutassa a bizságók életét, akik a szigetvilágban élnek, és lassan megismerik a fejlettebb civilizációs szinteket – reméljük, túlélik. Hagyományosan matriarchális, azaz nők dominálta-uralta társadalomban éltek, animista, varázsvallás jellemezte őket, de lassan náluk is beáll a nyugatias rend, egyre többen lesznek közülük keresztények. Reméljük, még időben vette fel életük a kamera. 

22:00, Discovery Channel, Titkok a fekete dobozból – fáradt pilóták
Autót vezetni álmosan nagyon veszélyes, hát még repülőt. Ezért vigyáznak olyan nagyon a pihenésre a légitársaságok, már amelyik. Elvégre egy repülőgép műszerfala némileg bonyolultabb, mint egy autóé – és akkor az irányításról nem is szóltunk. (Igaz, egy kóbor macska vagy kutya jóval ritkábban ugrik a jármű elé.) A műsorban fáradtság okozta légikatasztrófákkal ismerkedhetünk meg

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik