Kultúra

Mérgezés Budapest belvárosában

Vacsora, színház, vacsoraszínház. Gyilkossággal, méreggel, megcsalással, nyomozással.


Egyikük nem éli túl az estét
Fotó: kustanczi

„Te is osztálytársa voltál a Tamásnak, a Bertalan Tamásnak?” – így a kérdés. Egy szőke, hosszú hajú, csinos fiatal nő teszi fel. Nekem. „Én? A Tamásnak. Neeeeem. Egyetemi. Asszem.” A játék már az első percben elkezdődik. A gyanútlan néző abban a pillanatban, amint a terembe lép, rögvest egy színtéren találja magát. Vacsora készülődik: meglepetés Tamásnak, aki most jön haza Amerikából. Író – ez is kiderül. Könyvet írt, bestsellert. Hálivúdi film is készülhet belőle akár a Bredpittel vagy a Brúszvilisszel. Bertalan Tamás könyve rejtélyes halálesetekről szól, egy sorozatgyilkosról, aki megmérgezi áldozatait. A mai meglepi-estet Tamás felesége és testvérei szervezték, meghívták barátait is (minket), hogy együtt ünnepeljük meg sikerét. A kellemesnek induló estét azonban megszakítja egy haláleset. A rejtély pedig akkor kezdődik igazán.

Bertalan Tamás története egy színdarab, egy olyan színdarab, melyben a nézők az előadás aktív részesei. Esznek, isznak és közösen nyomoznak, hogy kitalálják, ki lehet a gyilkos, melyik karakter hazudik, hogy lehet kibogozni ezt az Agatha Christie-s krimit. A Gyilkosság a vacsorán egyfajta szerepjáték, interaktív színházi előadás, vacsora, közösségi élmény. Olyan, mint a megelevenedett Meghívás egy gyilkos vacsorára című mozi (a Peter Sellers nevű zseniemberrel), amiben a világ leghíresebb detektívjeit invitálják meg egy különleges estére, ami végül nyomozásba fullad.

A Gyilkosság a vacsorán azonban nem egy film, hanem egy valódi színdarab. Fiatal színészekkel és kibickedő nézőkkel. Utóbbiak megpróbálják folyamatosan csőbe húzni az előbbieket. A társulat egyik szervezője szerint ez a legnagyobb kihívás a színészek számára, de ugyanakkor ez a legizgalmasabb is, hisz ettől lesz az előadás minden este más és más. Szeretik, ha vaktában kell improvizálniuk, maximum egy-egy túlpörgött közönségtag zökkentheti ki őket – ilyen pedig bőven akad. Most is volt.


Ki lehet a gyilkos?
Fotó: kustanczi

A Gyilkosság a vacsorán társulata évek óta játszik hasonló darabokat, összesen négy előadásuk van, mi a legfrissebben, Az utolsó cseppen jártunk, melyben a már említett Bertalan Tamás története elevenedik meg szerencsejátékkal, megcsalással, méreggel, alkoholizmussal, vetéléssel, rejtéllyel, rejtvénnyel és madarakkal. A sztori egyszerű, a megoldás frappáns. Csak azért sem lőjük le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik