Kultúra

A tévében: Márai Sándor születésnapja

Traumák: magyarnak születni és végigélni a 20. századot egyenes gerinccel, belepusztulni az immorális közeg önmozgásába, mellrákot kapni...

21:00, National Geographic, A Bismarck elsüllyesztése
A múlt héttől a Titanic elsüllyedésének történetét láthattuk 3D-ben a mozikban, ma este pedig egy hadihajó jut erre a sorsra. Melyet a briteknek köszönhet, akik amúgy egy 41 700 tonna nehéz, 241,6 méter hosszú, 103 tisztnek és az 1962 fős legénységnek munkát adó mérnöki csúcsteljesítményt küldtek hullámsírba. De hogy? Így.

21:05, Duna TV, Kaland
Márai Sándor kissé hazug, modoros morális történetei a két háború közöttről manapság divatosak – nem az írót, inkább a korok hasonlóságát bizonyítja mindez (Márai valódi írói géniuszának valódi bizonytékáról később még szó lesz.) A születésnapját ezen a napon ünneplő, életét 89 éves korában eldobó író e művének sajnos a filmes feldoglozása sem lett kiemelkedő – de a feltételeket illetően megkapott szinte mindent. A filmet nemrég mutatták be a mozik, de a tévében sokszor teljesen máshogy viselkedik a nagy vásznon kissé nehézkes produktum. 

21:25, m1, Becsengettünk és elfutunk – A foci háza táján
A Novák-Skrapski kettős ma a magyar foci legutolsó nagy botránya után ment el kamerájával, a REAC-os Kutasi Róbert-öngyilkosságot és körülményeit próbálták feltárni. Egyszerű lenne kijelenteni, hogy a zéró morális tartással rendelkező magyar fociban egy önmagát, értékeit, érzéseit komolyan vevő részvevőt ölt meg, de ennél biztosan komplikáltabb a valóság, amit a készítők minden bizonnyal meg kívánnak ragadni. 

22:35, Duna TV, Márai naplói
Az író, aki leginkább önmagáról tudott írni, és naplóiról évtizedek alatt hullott le az a stiláris máz, sallang, kéreg, ami regényeire is többnyire rárakódott (kivéve pár olyan remekművet, mint pl. a Béke Ithakában). Aki polgári otthona teljes pusztulását (bombatalálat) felszabadulásnak, megkönnyebbülésnek is megérte. Akinek ma van a születésnapja. Akinek utolsó naplója megrendítően nagyszerű magyar könyv. Akinek naplóiból Bálint András készített színházi estet, s mi most ezt nézhetjük meg.  

23:30, m1, Mellbevágó
Szalai Anett történetét nem lehet elégszer ajánlani, mert az egész társadalmat tanító és érintő stratégiában tud segíteni – hogyan éljünk betegen, hogy kezeljük súlyos betegségünket. Neki a mellrákkal kellett felvennie a küzdelmet. A többit elmondja ő maga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik