Kultúra

A tévében: leszögelt könyvek, Jézus árulója

Mégsem Júdás volt? Ki látta a Top Gunt? Verhető a Real otthon? Csak rekonstrukció és más semmi? Ki kalapálta le a könyveket?

15:00, Discovery Channel, Jézus árulója
Bár ma már a feltámadást ünneplik a nyugati keresztények (az ortodoxoknak még egy hetet kell várni), ez az ismeretterjesztő film újra felvestzi a történések fonalát, annak az utolsó 24 órának a történetét, mely Jézus halálát megelőzte. Ki és miért árulta el, akarta holtan látni Jézust – egy kicsit bővebben és részletesebben, mint az a Bibliában olvasható.

18:25, film+, Nagy durranás
Jon Cryer és Charlie Sheen a Két pasi meg egy kicsi előtt is játszottak már együtt, ebben a filmben, mely a Jim Abrahams-féle idiotizmus-előállító kisiparos csapat egyik legjobbja. Elsősorban a Top Gun Tom Cruise-film paródiája, de míg utóbbit mára elfelejtette nagyjából mindenki, a paródia klasszikussá lett (így volt ez amúgy a Don Quijote esetében is). Mindenkinek van belőle kedvenc poénja, s az biztos, hogy a lógó orrokból térdcsapkodós röhögést farag, bár ez a képzavar elég durva plasztikai műtétnek hangzik. És egy magyar vonatkozás: a filmzenét egy bizonyos Sylvester Lévay komponálta. 

21:30, sport1, Real Madrid – Valencia
Hat ponttal vezet a Real a Barcelona előtt, a két elitcsapat után pedig kisebbfajta szakadék tátong – a Valencia 24 pont hátránnyal a harmadik. Elvileg mindkét csapatnak fontos a győzelem, de hát a Real a múlt héten meglőtte a századik gólját a bajnokságban a harmincadik meccsen, és ez nem a Valencia esélyeit növeli. Azért mégiscsak az első játszik a harmadikkal – utóbbi tán egy kisebb 2-3 gólos vereséggel megússza. Vagy borul a papírforma? Nem hiszem. 

23:00, Cool, A Zodiákus
Talán ez volt az utolsó David Fincher-film, amelyben ott volt a nagy film lehetősége, de ebbe már beleszorult, utána pedig fel sem merült az esélye. Egy megtörtént esetet dolgoz fel a film, egy máig lezáratlan-feltáratlan sorozatgyilkos történetét, és Fincher nagyjából a tökéletes rekonstrukció oltárán áldozza fel az egészet. Remek hangulat, nyomasztás, jó színészek Robert Downey Jr.-tól Chloe Sevignyig, csak épp a film nem fut ki sehova, az ember pedig kissé fanyalogva ferdíti a végén Madáchot, a film célja a küzdés maga. És mégis meg kell nézni. 

23:05, Duna TV, Száz szög
Mintha Pater Sparrow, a fékezhetetlen vizualitású, szürreális fordulatokra könnyen kapható rendező agyából pattant volna ki a film története: egy egyetemi tanár hirtelen életmódot vált, egy romos, folyóparti házba költözik, az egyetemen pedig felfedezik, hogy valaki leszögezte a padlóhoz a könyvtár könyveit… Leszögezem, nem tudom, ki. A nap meglepetése ez a film.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik