Kultúra

David Fincher nem vár díjakat A tetovált lányért

Nem számít sok díjra A tetovált lány amerikai változatáért David Fincher, és még arról sem döntött, ő készíti-e a két folytatást.

A rendező a Reutersnek nyilatkozott hamarosan bemutatandó új filmjéről, és többek között azt is elmondta, hogy nagy tiszteletben tartja Stieg Larsson regényének svéd moziadaptációját, de úgy érzi, hogy ő és a stábja más megvilágításba helyezik a történetet. „Más szemszögből közelítünk, máshogyan is mesélünk – fogalmazott Fincher. – Leforgattuk a sztori olyan részeit is, amik az előző változatból időszűke vagy anyagi okok miatt kimaradtak, sokat foglalkozunk például a háttérinformációkkal, amik a svéd verzióban máshogyan jelentek meg.”

A főhőst, Lisbeth Salandert illetően a rendező azt mondta: nem egy „dögös bosszúállót” akart látni, hanem egy nagyon valóságos, sérült lányt, és azt kereste benne, „hogyan élte túl mindazt, amin túl van, mikor tud boldog lenni, és hol lehet az a pont a filmben, ahol elmosolyodik”. Hozzátette azt is, hogy a karaktert alakító Rooney Marával jól tudott együtt dolgozni, mert a színésznő „rétegről rétegre” fedte fel a figurában rejlő mélységeket.

Finchert a hírügynökség arról is megkérdezte, érez-e nyomást magán, és számít-e olyan díjesőre, ami előző munkáját, A közösségi hálót kísérte. A rendező az első kérdésre azt felelte: „aki napi 250 ezer dollárból forgat, az kénytelen megtanulni kezelni a nyomást”, míg a kitüntetésekkel kapcsolatban azt mondta: „Komolyan nem várok díjakat, ahhoz ugyanis túl sok a filmben a szodómia”, majd nevetve hozzátette: „Azt persze sosem lehet tudni, hogy nem épp a szodómia lesz-e menő idén”. Abban mindenesetre bízik, hogy lesz publikuma a filmnek, a Millennium-trilógia 60 milliós eladásai ugyanis szerinte egyértelműen jelzik, hogy „létezik egy közönség, amely érdeklődik a felnőtt témák iránt, ha azok jól vannak elmesélve, és igazi embereket állítanak a középpontjukba.”

A rendező végül azt is elárulta, hogy A tetovált lány két folytatásával kapcsolatban még nem döntött. „Pillanatnyilag nem akarom megcsinálni őket – mondta. – De kérdezzenek meg újra két hónap múlva, mert most olyan fáradt vagyok, hogy gondolkodni sem tudok. A vajúdó nőtől sem kérdezik meg, hogy akar-e még egy gyereket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik