Kultúra

A tévében: érdekes változatok

Ma este furcsa keverékek érkeznek: finn-kínai eposz, indiai angol regény vagy a kispolgári Jack Nicholson.

Ha mesélik, poénnak hinnék egy kínai-finn-észt kopordukcióban készült filmet. Most pedig itt áll előttünk teljes fényében az Újjászületett harcos című film. Főhőse, Kai egy barátnője által frissen dobott helsinki lakos, aki másodállásban kovács – ebből elég nehezen tűnik kikerekedni egy kardforgató wuxia-film története, pedig ez a helyzet. A kerekedést és a filmet is megtekinthetik 19:00-tól a film+-on.

Jack Nicholson elsősorban szörnyeteg szerepeiről híres a Ragyogástól az Eastwicki boszorkányokig, de a Száll a kakukk fészkére-ben Patrick McMurphyjeként sem az a kifejezett átlagember – a Schmidt történetében viszont az. Igaz, Warren Schmidt biztosítási ügynök épp afféle határhelyzetbe kerül, amikor a léte radikális változásokon megy át – felesége meghalt, és kisül, a férfi legjobb barátjával volt viszonya. Lányához megy, aki épp esküvőjére készül, apja viszont tombolni kezd – no, hát mégsem bújik ki Nicholson a bőréből. Egy kisember rendkívüli napjai 20:15-től az m1-en. (A Schmidt története annak az Alexander Payne-nek a filmje, akinek legújabb munkája, az Utódok George Clooneyval a főszerepben a héten kerül a mozikba, és erősen Oscar-esélyes.) 

Nem akkora klasszikus, mint a Csillagok háborúja, majdnem – Ridley Scott a nyáron készül leleplezni az előzményfilmjét, a Prometheust. Igen, ez a terebélyes magyar címet elnyerő Alien, a Nyolcadik utas a halál. A Nostromo űrhajó hazatérhetne, de inkább egy ismeretlen bolygóra megy, ahol egy elhagyatott űrhajóra lel – a többit tudjuk. Sigourney Weaver hírnevet hozó 1979-es filmje Ridley Scott rendezésében, amely 11 milliós (bagatell) költségvetésére máig 80 milliót fialt. 21:00, film+

De nemcsak félelmetes, embernagyságú szörnyek vannak (vagyis nincsenek. Vagyis vannak.), hanem aprók. Belőlünk ismerhetünk meg párat a Láthatatlan világok című sorozatban, amely komplett mikorszkopikus univerzumokat tár fel előttünk, ahogy mondani szokás, a technika legmodernebb eszközeivel – mit lélegzünk be, mi van a vízben. Csak aztán nehogy túlreagáljuk, főleg ilyen szmogos időkben. 21:20, Spektrum.

Jane Austin Büszkeség és balítélet című klasszikus regényének az indiai változata – igazi bollywoodi logika – a Mátkaság és legényélet, melynek története ugyanaz, csak minden szereplőnek kétszer olyan hosszú a neve, meg kissé barnább a bőre. Meg talán kissé többet is nevetnek ebben a filmben. 21:30, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik