Kultúra

Magyar film az Al Jazeera fesztiválján

A Kitaszítottak (Uprooted) című magyar dokumentumfilmet beválogatták az Al Jazeera arab hírtelevízió által rendezett 8. Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválra. A filmet április 19. és 22. között fogják vetíteni a katari fővárosában, Dohában.

A Romedia Alapítvány produkciójában, Bársony Katalin rendezésében készült alkotás, a Kitaszítottak az egyetlen magyar film, amely bekerült az idei fesztiválra, rövidfilm kategóriában.

A Romedia Alapítvány filmje 2011-ben készült és az európai romák hazatelepítését, kitoloncolását mutatja be, azt hogy maguk az érintettek hogyan látják az eseményeket. A film főhősei Anita, Nasmija és Sedat Koszovóból származó szülők Németországban született gyermekei. Németország és Koszovó között ingázva a film a roma fiatalokat szólaltatja meg, bevonva őket az európai migrációról szóló vitába.

A Kitaszítottak című filmet tavaly szeptember 29-én mutatta be először a koszovói televízió (RTK) és a közeljövőben az amerikai LINK TV-n valamint a brit Community Channel műsorán lesz látható. A film elkészítését a Koszovói Nyílt Társadalom Alapítvány és a Nyílt Társadalom Roma Kezdeményezések program támogatta.

Idén 1070-en jelentkeztek az arab hírtelevízió fesztiváljára, ebből 168 film került hivatalosan a versenybe: 46 rövidfilm, 66 tévéfilm, 28 nagyjátékfilm, 19 elsőfilmes és 9 ígéretes filmes tehetség szerepel a válogatásban.

Az év témája a “Jövő” volt. Olyan filmeket vártak a szervezők, amelyek mondanivalójukkal elsősorban a jövőjüket pozitív irányba alakító fiatalok reményeit, vágyait és törekvéseit jelenítik meg.

A válogatást elismert filmes szakemberekből álló, a világ minden táját – Kínától Kubán, Németországon, Iránon, Irakon, Olaszországon, Lengyelországon át Törökországig és Katarig – képviselő 15 tagú nemzetközi zsűri végezte – olvasható a Romedia Alapítvány MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik