Kultúra

Online filmfesztivált hirdet a YouTube

Félmillió dolláros fődíjért folyó filmes versenyt rendez a YouTube. A tíz legjobb alkotást levetítik a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon is.

A Google tulajdonában lévő portál csütörtökön hirdette meg első Your Film Festival elnevezésű filmmustráját, amelyre február 2. és március 31. között várják a 18 év feletti alkotók jelentkezését legfeljebb 15 perces hosszúságú rövidfilmekkel. Az ötven középdöntőst Ridley és Tony Scott produkciós cége, a Scott Free Productions választja majd ki a pályázók közül. Ezek a filmek önálló csatornát kapnak a YouTube-on, ahol a felhasználók szavazhatnak majd a kedvenceikre. A tíz döntős munkát a 69. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatják, a győztesről pedig a Ridley Scott vezette zsűri fog dönteni. Az első helyezett a YouTube-tól félmillió dollárt kap arra, hogy filmet készíthessen a Scott Free céggel.

A YouTube-on korábban is zajlottak filmes versenyek, de ilyen nagyszabású fesztiválra még nem került sor. A kezdeményezés a portál új irányvonalát jelzi, amelynek megfelelően az oldal nagy lépéseket tesz az önálló programok létrehozása terén. “Ezzel a programmal a YouTube lehetőséget nyújt a filmeseknek, hogy eljussanak munkáikkal a széles közönséghez, bemutathassák alkotásukat a velencei filmfesztiválon, és akár pályafutásuknak is lökést adjon az elismerés” – magyarázta Robert Kyncl, a portál tartalmaiért felelős globális vezető. Ridley Scott ezzel egyetértésben azt hangsúlyozta: ő maga is rövidfilmekkel kezdte a pályafutását ötven évvel ezelőtt, éppen ezért örül, hogy a filmesek új generációja ilyen fantasztikus lehetőséget kap a bemutatkozásra. Az online filmfesztivál szervezői arra buzdítják majd a Sundance és a South By Southwest fesztiválon résztvevő fiatal filmeseket is, hogy induljanak a Your Film Festivalon, és úgy tekintsenek a YouTube-ra, mint olyan lehetőségre, amellyel felhívhatják magukra az iparág figyelmét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik