Kultúra

Zöld koboldok lepik el Budapest belvárosát

Több mint ezer résztvevőt vár az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület az általuk szervezett Szent Patrik-napi parádéra szombaton.

A második alkalommal megrendezett fesztivál már péntek este elkezdődik a Stones in His Pockets című színházi előadással a Madhouse Merlin előadásában az IBS Színpadon – mondta el Mark Downey, az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület elnökhelyettese az MTI-nek.

Szombaton 12 órától zenével, játékokkal várják az érdeklődőket a budapesti Szabadság térre. A felvonulás délután két órakor indul és mintegy háromnegyed órán át fog tartani, a végállomás az Erzsébet téri Akvárium lesz. “Itt szintén lesz egy kis buli. Ír ételek, italok és tánc várja a közönséget” – fogalmazott Mark Downey, hozzátéve, hogy a mulatságon két zenekar, a tradicionális ír népzenét játszó MÉZ és az Éirí együttes lép fel. A parádén megdöntenék az egy időben zöld koboldruhába bújt felvonulók létszámának világrekordját is.

A programok vasárnap is folytatódnak: este hat órától a Toldi moziban egy mini ír filmfesztivált tartanak. A rendezvényen két ír rövidfilm és két egész estés alkotás lesz látható.

Szent Patrik az írek védőszentje, akit a legenda szerint ír kalózok az V. század elején rabszolgaként hurcoltak a szigetre. Hat évvel később megszökött, Isten szolgálatába állt, és 431-ben keresztény hittérítőként tért vissza. Halálának időpontja kérdéses, valószínűleg 461. március 17-én halt meg. Március 17-e így az évek során az írek legfontosabb nemzeti ünnepévé vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik