Nagyvilág

Döbbenetes disznótömőverseny Tajvanon

Több mint egy tonnát nyomott a legkövérebb kényszerhizlalt sertés, amelyet egy istenségnek ajánlottak fel egy tömeges áldozati szertartáson szombaton Tajvanon.

Hszinpej (Xinbei) város egyik templomában évről évre megrendezik a “disznótömőversenyt”, amelynek keretében addig tömik a moslékot a szerencsétlen állatokba, amíg azok már nem képesek lábra állni. A hiedelem szerint minél kövérebbre sikerül felhizlalni egy állatot, annál több szerencse éri a tulajdonost.

A szombati rituálén kilenc ilyen óriásira felhizlalt sertésmonstrumot vágtak le. Leölés előtt az állatok bőrét befestik, majd a lenyúzott bőrt kiterítik és gyümölcsökkel, egyéb díszekkel ékesítik.

A sokat kritizált népszokás hagyománya állítólag 200 évre nyúlik vissza, amikor a falusiak feláldozták disznaikat és a húst megosztották szomszédaikkal. Manapság a tehetősebb gazdák a megbecsülést és az isteni áldást vásárolják meg a pukkadásig hizlalt hízókkal.

Tajvani állatvédők hevesen ellenzik az állatkínzásnak tartott hagyományt, és tavaly augusztusban például az interneten köröztettek egy videofelvételt, amelyen jól látható volt, amint egy slagon keresztül pumpálják be a takarmányt a sertésbe.

A hszinpeji az utolsó tajvani templom, ahol még bemutatják ezt a rituálét. Egy szóvivő szerint a közvélemény követeli ki a rendezvény megtartását. “A látogatók magas száma is mutatja, hogy az embereket nem lehet elszakítani a hagyományoktól” – mentegetőzött a templom szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik