Nagyvilág

Az ukránok kutyát esznek karácsonyra

A pravoszlávok és a görög katolikusok ezekben a napokban ünneplik a karácsonyt. Az asztalra kerülő fogások egyik legfontosabbika a kutya.

Az ukránoknál hagyományosan legalább 12 különböző fogásnak kell az ünnepi asztalra kerülnie szenteste. Ezen étkek közül pedig az úgynevezett kutyát adják fel elsőként. Ennek elkészítéséhez általában 2 pohár búzára, 1 pohár mákra, 1 pohár dióra vagy mogyoróra, 5 deka mazsolára, 10 deka mézre és 5 deka főzőcsokoládéra van szükség.

Az elkészítés módja a következő: a búzát alaposan megmossák, és néhány órára beáztatják. Ezt követően gyenge tűzön puhára főzik. A mákot szintén megmossák, majd lobogóan forró vízzel leöntik, s 20-30 percig állni hagyják, végül ledarálják (a legtöbb helyen húsdarálón, egymás után többször is).

A diót vagy mogyorót apróra törik, és aranyszínűre pörkölik. Végül mindezeket összekeverik. Mézzel édesítik, mazsolával és reszelt csokoládéval megszórva tálalják. Persze, minden családnak megvan a maga titkos hozzávalója, amivel sajátossá tudják tenni ezt a karácsonyi fogást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik